In de NDSM-loods in Amsterdam is op 10 december een enorm graffitikunstwerk onthuld. Met het kunstwerk, bestaande uit 400 beschilderde UNICEF-dozen die samen de tekst 32 miljoen vormen, vraagt UNICEF aandacht voor de 32 miljoen kinderen die momenteel wereldwijd op de vlucht zijn.
Ranomi Kromowidjojo met één van de 400 beschilderde dozen.
© UNICEF/Van Zessen
Zangeres Sterre Koning begeleidt de officiële onthulling, bijgewoond door verschillende media, UNICEF-ambassadeurs Guus Meeuwis en Ranomi Kromowidjojo. Het kunstwerk is gemaakt door graffitikunstenaars Stein en Wessel Koning en maakt deel uit van de grote wintercampagne, waarmee UNICEF iedereen in Nederland oproept een pakje vol hulpmiddelen te kiezen voor een kind op de vlucht.
‘Het idee heerst dat kinderen nauwelijks door corona worden getroffen,’ zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. ‘Maar de coronacrisis is wel degelijk een kindercrisis, vooral voor kinderen op de vlucht. Zij worden meer dan ooit op grote schaal geraakt door alle indirecte gevolgen.’
Stein en Wessel Koning maakten met felle kleuren en kinderlijke tekeningen een kunstwerk dat de kwetsbaarheid van kinderen op de vlucht laat zien.
© UNICEF/van Zessen
Het ontwerp en het kunstwerk zijn gemaakt door Stein en Wessel Koning, twee broers die al twintig jaar kunst maken met een specialisatie in fotorealistische graffiti. Ook geven ze workshops aan kwetsbare kinderen in Nederland.
‘Vluchtelingkinderen staan letterlijk op straat. Wij maken straatkunst, dus die link was voor ons meteen gelegd,’ zegt Stein. ‘De straatkunst zie je terug in die rauwe graffitistijl, afgewisseld met kinderlijke tekeningen om te laten zien: dit gaat om kwetsbare kinderen, die wel wat extra kleur in hun leven kunnen gebruiken.’
Ranomi Kromowidjojo.en Sterre Koning laten allebei een wens achter voor kinderen op de vlucht.
© UNICEF/Van Zessen
Het kunstobject bestaat uit zo’n 400 lege UNICEF-dozen, vergelijkbaar met de hulpgoederenpakketten die wereldwijd uitgedeeld worden aan kinderen en families. De bovenkant is beschilderd, en aan de onderkant worden wensen geschreven voor een beter 2021 voor kinderen op de vlucht. Ook Guus Meeuwis, Ranomi Kromowidjojo, Sterre Koning en de kunstenaars laten een wens achter. Na de onthulling gaan de pakjes met hulp van vrijwilligers op pad door het hele land, waar scholen, gemeenten, prominenten en buren ook hun wensen aan de pakjes toe kunnen voegen. Ook worden de dozen die de cijfers 32 vormen als collectors item tentoongesteld in ’s werelds grootste straatkunstmuseum STRAAT in Amsterdam. De pakjes zullen nog tot minstens eind januari te zien zijn in het museum.
‘Kinderen hebben recht op een warm thuis, op onderwijs, familie, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, de sportclub, muziek maken. De lijst is oneindig,’ vertelt Guus Meeuwis. In de pakjes die UNICEF deze winter heeft samengesteld zitten onder andere warme kleren, dekens, hygiënepakketten, lesmateriaal en medische zorg. Hulpmiddelen waarmee kinderen op de vlucht een beter 2021 tegemoet gaan, met warmte voor de winter en meer kansen voor de toekomst.