Heilig Hartschool uit Dongen ontvangt award Beste Film van het Kinderrechten Filmfestival

26 juni 2020

Vandaag kreeg Basisschool Heilig Hartschool uit Dongen het goede nieuws dat zij de Beste film van 2020 in de wacht hebben gesleept! De finale vond voorgaande jaren plaats in Tuschinski, maar door de huidige situatie kreeg de grote finale dit keer een andere invulling. Jurylid Klaasje van K3 trok door het land om de vier nietsvermoedende winnaars te verrassen. 

Basisschoolleerlingen van de Heilig Hartogschool in Dongen

Basisschoolleerlingen van de Heilig Hartschool in Dongen winnen de Kinderrechten Filmfestival award voor Beste film van 2020!

Basisschoolleerlingen van de Heilig Hartschool in Dongen winnen de Kinderrechten Filmfestival award voor Beste film van 2020!

De jury bestond die jaar uit UNICEF directeur Suzanne Laszlo, lid van het UNICEF jongerenpanel Puck, acteur Bert Hana, regisseur van Achtste Groepers Huilen Niet Dennis Bots, wethouder van gemeente Utrecht Eelco Eerenberg, zangeres Klaasje van K3 en Annee Spijkervet, Agency Head bij Google. Het was geen gemakkelijk taak voor de jury om de winnaars te bepalen. Klaasje: 'Bijzonder dat het Kinderrechten Filmfestival zoveel mensen bereikt en daarmee een belangrijk onderwerp zoals kinderrechten belicht.' De basisschoolleerlingen van de Heilig Hartschool sleepten hun prijs in de wacht met de film 'Ik vind jongens leuker' waarmee ze aandacht besteden aan kinderrechtartikel 2: geen discriminatie en 8: eigen identiteit.

Heb plezier en wees jezelf!'

De film ‘Hans en Grietje 2020’ van Basischool De Odyssee uit Utrecht had het Beste kinderrechtenverhaal. Zij wisten het kinderrechtartikel 26: recht op financiele hulp van de overheid in een modern sprookje te gieten. Jurylid Puck van het UNICEF jongerenpanel noemde de film 'erg creatief'. De leerlingen van groep 7 waren erg verrast toen ze te horen kregen dat ze in de prijzen waren gevallen. 'Het voelt erg goed om te winnen, we hadden het echt niet verwacht om eerlijk te zijn', altijd Lieke, Sem en Teun. De drie hadden een mooie les opgestoken van het avontuur: 'Je kunt het niet alleen, je moet het samen doen.'

Leerlingen van Basisschool De Odyssee uit Utrecht zijn uitzinning van vreugde met hun award voor Beste kinderrechtenverhaal

Leerlingen van Basisschool De Odyssee uit Utrecht zijn uitzinning van vreugde met hun award voor Beste kinderrechtenverhaal

Leerlingen van Basisschool De Odyssee uit Utrecht zijn uitzinning van vreugde met hun award voor Beste kinderrechtenverhaal

Andere prijzen waren er voor ‘Verslaafd aan chocolademelk’. Basisschool De Uitvinding uit Enschede won met deze film de award voor Beste acteerprestaties.De Publieksprijs ging naar de film ‘Coma’ van de Lievegoedschool uit Maastricht in samenwerking met 75 jaar Vrijheid Provincie Limburg.

Over Kinderrechten Filmfestival

Dit schooljaar namen leerlingen van Nederlandse en Vlaamse basisscholen onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Kinderen uit bovenbouwgroepen konden aan het filmfestival meedoen door een mini movie, tekening of verhaal over kinderrechten in te sturen. De beste inzendingen kregen bezoek van een filmcoach voor een professionele verfilming van hun idee. Iedere donderdag gaat een kinderrechtenfilm live in première op YouTube. Het YouTubekanaal van het online filmfestival is met ruim 119 miljoen views en 142.000 abonnees een van de succesvolste educatieve videokanalen van Nederland.