Weken thuis met het hele gezin. Hoe ga je ermee om?

23 maart 2020

In de zomervakantie geen gebrek aan activiteiten, maar zo plotseling in de lente terwijl het bedrijfsleven gewoon doorgaat en je niet zomaar naar buiten kan, is het even andere koek om met z'n allen thuis te zijn. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen genoeg gestimuleerd worden, en hoe houd je het gezellig?

David Fretes Paniagua speelt met dochter Xiomara bij een UNICEF ECD centrum in  Asunción, Paraguay

1. Schema's voor iedereen 

Grote kans dat jij en je partner allebei thuis moeten werken. Voor je eigen rust en ook duidelijkheid tegenover je baas over wat wel en niet kan, is het handig om blokkenschema’s te maken. Werk jij van 07:00 tot 10:00, dan werkt je partner van 10:00 tot 13:00, en ga zomaar door. Ook voor kinderen is het belangrijk om toch iets van regelmaat te hebben. Voor schoolgaande kinderen wordt er wellicht een schema vanuit school geleverd. Het schema van de jongere kinderen kun je hier op aanpassen. Een duidelijk schema helpt vooral oudere kinderen om zich beter te concentreren.

2.   Allemaal digitaal

Op het internet zijn ontzettend veel leerzame websites te vinden, voor groot en klein. Kinderen kunnen spelling oefenen, en rekenen, en met het online lesmateriaal van UNICEF van alles leren over kinderrechten. Heb je al iets oudere kinderen?  Dan is het leuk om via Duolingo een nieuwe taal te leren. Voor als jullie in de zomervakantie hopelijk weer op reis kunnen.

Missen de kinderen hun vrienden, of vinden ze het leuk om samen met opa en oma een film of documentaire te kijken? Via de Netflix Party extension voor Chrome kun je online samen Netflix kijken. De extensie zorgt ervoor dat de video voor iedereen synchroon loopt, en via een groepschat praat je samen over de film of serie. 

Aseel van 6 speelt met klei in het Za’atari vluchtelingenkamp in Jordanië

3.   Tijd voor creativiteit 

Omdat de overheid aanraadt zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden, en waar kan binnen te blijven, lijken de opties voor vermaak beperkt. Maar juist uit deze situaties kunnen de leukste activiteiten komen die jullie wellicht lang na deze periode nog vaak zullen herhalen.

Voor de kleintjes: vul een bad of douche met scheerschuim en laat ze los gaan. Bouw huizen, kastelen of een heel fort van kartonnen dozen en dekens. Trek wat kleren uit de kast en voer een toneelstuk op (die je weer op kan nemen voor opa en oma).

Voor de oudere kinderen: Verzin een eigen geheimtaal, of houd een spreekbeurt-challenge. Degene met de beste spreekbeurt krijgt een prijs. Op onze website vind je veel onderwerpen voor een interessante en leerzame spreekbeurt. Of maak een eigen stopmotion filmpje, bijvoorbeeld met een thema voor het UNICEF Kinderrechten Festival.

Gelukkig kunnen kinderen ook heel goed zelf spelletjes bedenken. Laat ze zelf iets verzinnen en laat ze hierin ook vrij. Misschien klinkt een schuimparty in de badkamer elke vrijdagmiddag als veel werk, maar dit zijn wel de dingen waar ze later met veel plezier op terugkijken.

4. De A van Acceptatie 

Het zou zomaar kunnen dat de kleuter de hele dag Frozen II wil kijken. Of dat de baby precies tijdens je conference call om aandacht vraagt. Dan maar gezellig op schoot terwijl je met je collega’s overlegt. Het is voor iedereen een bijzondere situatie, en niemand zal je er raar op aankijken. Zoals Noorse gezinstherapeut Hedvig Montgomery ook zegt in haar boek De zeven stappen naar succesvol ouderschap, is het helemaal niet erg om een keer geen plannen te hebben. Geen plannen betekent ook meer tijd voor elkaar, voor rust, en voor minder gehaast. 

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Vraag hulp waar dat nodig is. Kinderen hebben niet veel nodig om zich te vermaken. Gewoon samen zijn, vooral in dit soort chaotische periodes, is al goed genoeg.