UPDATE 29 april 2019 - UNICEF helpt in Mozambique, Malawi en Zimbabwe kinderen en hun families na de cyclonen Idai en Kenneth. Volg hier de updates.
Braziliaanse brandweermannen redden kinderen in overstroomd gebied in Pemba, Mozambique.
© UNICEF/Wikus de Wet
29 april 2019 - Meer dan 368.000 kinderen in Mozambique hebben mogelijk levensreddende hulp nodig nadat het land is getroffen door een tweede grote storm in minder dan zes weken. Cycloon Kenneth (categorie 4) stort regen over het land sinds donderdag 25 april in de provincie Cabo Delgado in het noorden van Mozambique. Getroffen gebieden lopen een verhoogd risico op dodelijke overstromingen en aardverschuivingen en Kenneth heeft tot 90 procent van de huizen in sommige dorpen verwoest. UNICEF zet in Cabo Delgado teams in die zijn gespecialiseerd in gezondheidszorg, voeding, kinderbescherming, water en sanitaire voorzieningen. We zorgen ook voor hulpgoederen, zoals gezondheidskits en waterzuiveringsmiddelen.
Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Mozambique twee keer in een seizoen door een cycloon wordt getroffen. Cycloon Kenneth volgde vlak na Idai, die aan land kwam op 14 maart 2019. Door de eerste cycloon kwamen meer dan 600 mensen om en belandden naar schatting 1,85 miljoen mensen in een noodsituatie.
© UNICEF/Wikus de Wet
26 april 2019 - Opnieuw heeft een hevige cycloon Mozambique getroffen, deze keer in het noorden van het land. Daarnaast dreigen grote, plotselinge overstromingen door de enorme regenval die volgt op de storm. Hulpverleners van onder meer UNICEF nemen op dit moment de schade in het gebied op en verlenen hulp waar mogelijk.
‘Dit natuurgeweld treft mensen die al weinig bezitten en daardoor heel kwetsbaar zijn’, vertelt de Nederlandse Edith Morch Binnema van UNICEF in Mozambique. ‘Dat is het verschrikkelijke van deze ramp, en dat terwijl we nog middenin de hulpverlening in de rest van het land zitten.’
Op dit moment worden hulpgoederen naar het getroffen gebied gebracht, zodat ze snel kunnen worden uitgedeeld. In deze omstandigheden is schoon drinkwater altijd een eerste levensbehoefte. UNICEF heeft waterzuiveringstabletten en hygiënekits met emmers en zeep daarvoor beschikbaar. Ook zijn tentzeilen onderweg. Andere organisaties zorgen voor voedselhulp.
Duizenden mensen die leven op plekken die risico lopen op overstroming of erosie zijn geëvacueerd. Scholen zijn gereed gemaakt om mensen onderdak te bieden.
17 april 2019 - Maaike Arts, voedingsdeskundige van UNICEF werkte de laatste weken vanuit Beira en getuigt: ‘Veel mensen hebben niks meer. Het kost hen moeite om voldoende brandhout te vinden en dus koken ze misschien maar één keer op een dag, vaak een eenzijdige maaltijd, bijvoorbeeld rijst en bonen. Voor volwassenen kan dat wel even; voor kinderen is dat echt veel te weinig. Eén maand slecht eten hakt er dan in.’
De komende periode beoogt UNICEF ten minste 328.000 kinderen te laten screenen op ondervoeding. Ook hebben we 814.293 mensen kunnen vaccineren tegen cholera. Dat betekent dat inmiddels 99 procent van de beoogde vaccinaties is gedaan. 449.000 mensen zijn bereikt met levensreddende informatie over het belang van hygiëne en van voeding. Deze ziektebeperkende maatregelen zullen ondervoeding bij nog meer kinderen voorkomen.
Het armpje van deze baby wordt gemeten om te screenen op de dreigende ondervoeding.
© UNICEF
12 april - UNICEF blijft betrokken bij noodhulp na de ramp, en vooral de structurele hulp en wederopbouw. UNICEF wil blijven tot ieder kind weer veilig is, geen risico meer heeft op ondervoeding en weer naar school kan.
We konden al 100 ton hulpgoederen leveren, met daarin basisvoorzieningen zoals schoon water, voedsel en medicijnen.
Rosa Luis Messo is een van de vrijwilligers die helpt bij de steun na de ramp . Ze helpen mensen die door de cycloon in een opvang terechtgekomen zijn met het gecoördineerd uitdelen van basisbehoeften, zoals voeding.
1 april 2019 - Nolita, 1 jaar en 7 maanden oud, rust uit op de schoot van haar moeder in de lokale school, die ook dient als opvang. Sinds vandaag kunnen haar oudere broertje en zusje hier ook les krijgen. Toen cycloon Idai de stad Beira in Mozambique verwoestte, werd de familie van Nolita dakloos.
Nolita, 1 jaar en 7 maanden oud, rust uit op de schoot van haar moeder in de lokale school, die ook dient als opvang.
25 maart 2019 - UNICEF-hulpverleenster Jolanda van Westering werkt voor UNICEF in Zimbabwe en beschrijft in De Telegraaf de urgentie van de situatie. "Heel dringend zijn medicijnen, waterzuiveringstabletten en ontwormingsmiddelen, maar ook proteïnerepen en vitamine A. Vooral de jonge kinderen raken namelijk snel verzwakt en kunnen dan alsnog overlijden. Maar traumahulp is even belangrijk”, zegt Jolanda.
"We hebben zogeheten kindvriendelijke plekken gecreëerd, waar psychische hulp beschikbaar is en de kinderen veilig kunnen spelen. We hopen dat we hun trauma’s op die manier zo snel mogelijk kunnen behandelen. Maar de vrees is dat heel veel kinderen wees zijn geworden door deze ramp. Zij zullen dus blijvend hulp nodig hebben.”
Cecilia draagt haar zoontje Fernandino Armindo door een verwoeste krottenwijk in Beira, Mozambique (20 maart 2019).
© UNICEF
23 maart 2019 - Volgens nieuwe schattingen zijn 1,8 miljoen mensen in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de feitelijke aantallen nog veel hoger zijn.
UNICEF is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2.600 klaslokalen. Ook is een loods met hulpgoederen, die voorafgaand aan de cycloon waren klaargezet, volledig verwoest door het natuurgeweld.
UNICEF-directeur Henrietta Fore is ter plekke en heeft een dringende oproep: "Voor de kinderen die getroffen zijn door cycloon Idai is het van groot belang dat ze toegang krijgen tot gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Ook is het van belang dat ze herstellen van de trauma’s door de ramp. UNICEF-teams helpen in de drie getroffen landen kinderen om te spelen, herstellen en weer naar school te gaan, maar onze fondsen schieten te kort."
21 maart 2019 - Het wordt helaas duidelijk dat meer dan 1,5 miljoen mensen, waaronder ongeveer de helft kinderen, getroffen zijn door de gevolgen van Idai. De impact is enorm, met grote schade aan ziekenhuizen en scholen. UNICEF zorgt in eerste instantie voor schoon water en het voorkomen van ziektes. De focus ligt op vrouwen en kinderen.
"Ik was blij dat ik kon worden gered en naar hier kon worden gebracht, nadat ons huis midden in de nacht was ingestort," zegt de 14-jarige Funny. "We wachtten uren in onze natte kleren op hulp. Maar nu wil ik naar huis." Voor velen in de regio is het ergste van de regens en overstromingen voorbij. Althans, voor nu. Want voor kinderen zoals Funny zal het leven de komende weken of zelfs maanden niet meer hetzelfde zijn, zonder normaal onderdak of school. Met steun van UNICEF en anderen zullen ze hopelijk zo snel mogelijk weer hun normale leven kunnen oppakken.
17 maart 2019 - Mensen die hun overstroomde huizen zijn ontvlucht hebben tekort aan alle basisvoorzieningen. Meteen na de ramp is UNICEF gestart met het uitdelen van muskietennetten, waterzuiveringstabletten, medicamenten tegen cholera, en materialen voor tijdelijke latrines, om de uitbraak van ziekten te voorkomen. Ook screent UNICEF kinderen op ondervoeding en behandelt hen zonodig.
Daarnaast is UNICEF bezig om het onderwijs zo snel mogelijk weer op gang te krijgen, zodat kinderen zo min mogelijk lessen missen. UNICEF ondersteunt de regering door drones in te zetten om de situatie in kaart te brengen.