Ence lacht weer, met dank aan 'de tent'

15 oktober 2018

Yudah (11) houdt de arm van zijn zusje Ence (6) stevig vast. Ze zijn op weg naar hun hutje, waarin ze wonen sinds op 28 september een aardbeving toesloeg op Sulawesi. Hun huis en dat van alle andere inwoners van het dorpje Petobo zijn verzwolgen door de modderige aarde.

Petobo, Sulawesi. Sinds het dorp van Yudah (11) en Ence (6) op 28 september 2018 door een aardbeving werd verwoest, wijken ze niet van elkaars zijde.

Petobo, Sulawesi. Sinds het dorp van Yudah (11) en Ence (6) op 28 september 2018 door een aardbeving werd verwoest, wijken ze niet van elkaars zijde.

Petobo, Sulawesi. Sinds het dorp van Yudah (11) en Ence (6) op 28 september 2018 door een aardbeving werd verwoest, wijken ze niet van elkaars zijde.

Ence huilt zichzelf nog steeds in slaap, vertelt mevrouw Heriyanti, de moeder van de kinderen. "Ze is nog altijd bang, maar sinds ze de tent bezoekt lacht ze ook weer." Met ‘de tent’ bedoelt mevrouw Heriyanti de Happy Child Space, een plek waar kinderen deskundige hulp krijgen bij het verwerken van de gebeurtenissen. Op het eiland staan meer van deze tenten, waar door UNICEF en de Indonesische overheid getrainde sociaal werkers kinderen veilige havens bieden.

Petobo op Sulawesi. Het dorp is tijdens de aardbeving door de aarde verzwolgen.

Petobo is tijdens de aardbeving door de aarde verzwolgen.

Petobo is tijdens de aardbeving door de aarde verzwolgen.

Yudah en Ence verloren elkaar tijdens de aardbeving uit het oog. Ence en haar moeder renden voor hun leven, terwijl Yudah door een oom werd gered. Ze vonden elkaar terug op de plek waar alle inmiddels dakloze dorpelingen bij elkaar kwamen. Veel andere kinderen op Sulawesi zijn nog steeds op zoek naar hun familie en vice versa. UNICEF doet zijn uiterste best om hun familie op te sporen, maar het is een moeilijke klus. Tot nu toe zijn vier kinderen met familieleden herenigd.

Menselijk magneetje

Dat Ence weer lacht dankzij de sociaal werkers in de Happy Child Space, is een goed teken. Yudah wijkt als een menselijk magneetje niet van haar zijde. In de tent ruilt hij zijn plek met andere kinderen, zodat hij vlak naast haar kan zitten. "Dat moet van mijn moeder," zegt hij. En intussen zingt en speelt hij, net als Ence. Het helpt om even de ellende buiten te vergeten.

Nederland helpt Sulawesi

geef nu