UNICEF: Miljoenen kinderen lopen risico op dodelijke ziekten

26 april 2021

DEN HAAG - Miljoenen kinderen lopen risico op dodelijke ziekten door het uitstellen van reguliere vaccinaties door coronamaatregelen, waarschuwen UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Gavi vandaag tijdens Wereld Vaccinatieweek. Er is dringende noodzaak om de toegang tot reguliere vaccinaties te verbeteren.

Uni316687 ivoorkust vaccinatie

Corona heeft een al slechte situatie verder verergerd, waardoor miljoenen kinderen niet ingeënt zijn. ‘Nu het belang van vaccins voor iedereen duidelijk is, moeten we elk kind helpen zijn of haar vaccinaties tegen mazelen, polio en andere ziekten te krijgen. We hebben geen tijd te verliezen. Minder inenten betekent verloren kinderlevens’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Uit een onderzoek van de WHO blijkt dat meer dan een derde van de ondervraagde landen (37%) aangeeft dat hun routinematige vaccinatiediensten zijn onderbroken. Veel grootschalige vaccinatiecampagnes zijn ook verstoord. Volgens nieuwe gegevens worden 60 van deze levensreddende campagnes momenteel in 50 landen uitgesteld, waardoor ongeveer 228 miljoen mensen - voornamelijk kinderen - risico lopen op ziekten zoals mazelen, gele koorts en polio. Meer dan de helft van de 50 getroffen landen bevindt zich in Afrika, wat wijst op aanhoudende ongelijkheden in de toegang van mensen tot cruciale vaccinaties.

Campagnes om te vaccineren tegen mazelen worden het meest getroffen. Mazelencampagnes zijn goed voor 23 van de uitgestelde campagnes, die naar schatting 140 miljoen mensen treffen. Veel mazelencampagnes hebben nu meer dan een jaar vertraging opgelopen.

Door gebrek aan vaccinaties zijn onlangs ernstige uitbraken van mazelen voorgekomen in landen als de Democratische Republiek Congo, Pakistan en Jemen. UNICEF waarschuwt dat dit in meer landen voor kan komen aangezien een groeiend aantal kinderen levensreddende vaccins misloopt. Deze uitbraken vinden vooral plaats in landen die worstelen met conflictsituaties en onderbrekingen van de medische dienstverlening als gevolg van coronamaatregelen.