UNICEF: aantal tieners met hiv neemt alarmerend toe

23 juli 2014

Het aantal tieners met hiv neemt alarmerend toe. Dat stelt UNICEF op basis van onderzoek. Per dag worden 800 tieners geinfecteerd met  hiv. De situatie is extra ernstig omdat tieners met hiv een grotere kans hebben om te overlijden aan aids dan kinderen of volwassenen. In de landen waar hiv het meeste voorkomt is er weinig gerichte actie (en budget) om hiv onder tieners aan te pakken. Omdat er ook bijna geen data zijn, is het lastig om gericht beleid en programma’s te ontwikkelen voor deze groep.

 

Wereldwijd zijn 2,1 miljoen tieners met hiv geinfecteerd. Het overgrote deel van hen, 82%, leeft in subsahara Afrika. Met name meisjes raken geinfecteerd: tweederde van de nieuwe hiv-infecties zijn bij tienermeiden. Oorzaken liggen in sexueel geweld, weinig kennis over hiv en gender ongelijkheid.

UNICEF vindt dat tieners niet genoeg aandacht hebben gekregen in de AIDS programma’s. Als je hiv op een effectieve manier wilt aanpakken, moet er actie komen om hiv bij tieners te voorkomen en tieners met hiv te behandelen met aidsremmers.

UNICEF werkt hard aan onderliggende oorzaken van hiv-infectie specifiek bij tienermeiden aan te pakken: door onderwijs voor meisjes te verbeteren, sexueel geweld tegen meisjes aan te pakken, social protection voor meiden  uit te rollen. In Oekraine en Moldavie beschermt UNICEF zwerfjongeren- die op straat leven, drugs injecteren en daardoor geïnfecteerd worden met hiv. In Tanzania werkt UNICEF met meiden en jongens om seks bespreekbaar te maken en zo hiv-infectie te voorkomen.

UNICEF roept de internationale gemeenschap tijdens de aids-conferentie op om meer budget vrij te maken voor specifieke hulp aan tieners. Aan het begin van de AIDS conferentie hebben UNICEF en UNAIDS samen het iniatief All in gepresenteerd, om het probleem met name aan te pakken in de 25 landen met de meeste hiv infecties onder tieners.