UNICEF geschokt over berichten aanval kinderziekenhuis Marioepol, Oekraïne

10 maart 2022

Volgens berichten is in de omsingelde havenstad Marioepol een kinderziekenhuis zwaar beschadigd geraakt. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn.

‘Deze aanval maakt de afschuwelijke consequenties van dit conflict voor kinderen en hun families nogmaals duidelijk’.

Jongetje op de vlucht uit Oekraïne

‘Ik ben zeer geschokt over de berichten dat er een kinderziekenhuis in Marioepol is aangevallen. Volgens de berichten zijn er door de aanval jonge kinderen en vrouwen die aan het bevallen waren onder het puin terecht gekomen. We weten nog niet hoeveel slachtoffers er zijn, maar we vrezen het ergste’, vertelt Catherine Russel, algemeen directeur UNICEF.

 ‘Als alle berichten die we lezen kloppen maakt deze aanval nogmaals duidelijk hoe afschuwelijk de consequenties van dit conflict zijn voor kinderen en hun families in Oekraïne. In minder dan twee weken zijn er 37 kinderen omgekomen, 50 kinderen gewond geraakt, en meer dan 1 miljoen kinderen zijn gevlucht naar de buurlanden’.

‘Aanvallen op burgers of civiele infrastructuur – zoals ziekenhuizen, waterinfrastructuur en scholen – zijn gewetenloos en moeten onmiddellijk stoppen. UNICEF roept opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. We roepen nogmaals alle partijen op om hun internationale verplichtingen na te komen om kinderen te beschermen en ervoor te zorgen dat humanitaire hulpverlening kinderen in nood veilig en snel kan bereiken.

Kinderen in Oekraïne hebben dringend vrede nodig’.