Tweederde van de kinderen krijgt niet de voeding die nodig is

22 september 2021

Een dag voor de Voedseltop lanceert UNICEF het rapport over kindervoeding – 'Fed to Fail?'. Het internationale rapport laat zien dat kinderen onder de twee jaar niet het voedsel of de voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben om goed te groeien.  

kind zit op de grond met schaaltjes voeding

Onomkeerbare schade 

Het wereldwijde onderzoek toont aan dat te weinig of niet de juiste voeding bij kinderen onder 2 jaar leidt tot onomkeerbare schade in hun ontwikkeling.  

Nauwelijks de helft van de kinderen (6 tot 24 maanden) krijgt genoeg maaltijden per dag. En maar eenderde van alle kinderen in deze leeftijd wordt gevoed volgens de aanbevelingen van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Naast kinderen die te klein of te licht zijn voor hun leeftijd, zijn er ook steeds meer hele kleine kinderen te zwaar.  

Wanneer kinderen op deze leeftijd niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen kan dat leiden tot een slechte ontwikkeling van de hersenen, zwakke leerprestaties, lage immuniteit, meer infecties en soms zelfs de dood.  

‘Slechte voeding in de eerste twee levensjaren van een kind zorgt voor onomkeerbare schade aan het snelgroeiende lichaam en de hersenen. Dat heeft enorme gevolgen voor hun latere schoolprestaties, hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt en hun toekomst. Hoewel we dit al jaren weten, is er weinig verbeterd. De coronapandemie maakt de situatie naar verwachting alleen nog maar erger”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.   

Ongelijkheid  

Toenemende armoede, ongelijkheid, conflicten, klimaatverandering en de corona-pandemie leveren allemaal bij aan de voedselcrisis waar de jongste kinderen in de wereld steeds meer mee te maken hebben. 

Uit analyse van 91 landen blijkt:  

  • Slechts eenderde van de kinderen van 6–23 maanden consumeert producten uit het minimum aantal voedselgroepen dat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen  
  • Slechts de helft van de kinderen tot 2 jaar krijgt het minimaal aanbevolen aantal maaltijden per dag.  
  • 1 op de 4 kinderen 6-8 maanden krijgt nog helemaal geen enkele vorm van vaste voeding 

De VN-Food Systems Top in New York op 23 september is een belangrijke kans om te werken aan wereldwijde voedselsystemen die voldoen aan de behoeften van alle kinderen. UNICEF roept regeringen, donoren en maatschappelijke organisaties daarom op tot actie:    

  • Maak voedzame voeding beter beschikbaar en betaalbaar
  • Bescherm jonge kinderen tegen ongezonde, bewerkte en ultrabewerkte voedingsmiddelen en dranken en stop schadelijke marketingpraktijken die gericht zijn op kinderen via nationale wetgeving
  • Vergroot de aantrekkelijkheid van voedzaam en veilig voedsel met betere informatievoorziening   
Meiden met hun voedselbossenposter

Magaritta, Louise en Chaimae willen voedselbossen voor iedereen.“Fantastisch idee om voedselbossen aan te leggen bij markten en restaurants zodat consumenten veel beter de productie ervan kunnen zien”, aldus een deelnemer aan het event.

Magaritta, Louise en Chaimae willen voedselbossen voor iedereen.“Fantastisch idee om voedselbossen aan te leggen bij markten en restaurants zodat consumenten veel beter de productie ervan kunnen zien”, aldus een deelnemer aan het event.

Jongeren aan het woord

De top is ook een moment om te luisteren naar jongeren en kinderen, en daarom organiseerde UNICEF op 21 september een wereldwijd online evenement waar het rapport Fix My Food gepresenteerd werd. Ruim 700 jongeren van over de hele wereld hebben mee kunnen denken over hun oplossingen voor gezondere en meer duurzamere voedselsystemen. Magaritta (14) uit Amsterdam mocht tijdens dit event haar idee voor een FoodForest presenteren.

Eerder dit jaar organiseerden wij workshops met jongeren in Nederland om hun ideeën te verzamelen voor dit rapport. 

Meer weten over wat UNICEF doet op het gebied van voeding? Luister dan naar onze podcast over gezonde voeding voor een gezonde start