Meer kinderen lijden honger door de coronapandemie

13 juli 2021

Eén op de tien mensen in de wereld lijdt honger. In totaal zijn dat naar schatting 811 miljoen mensen, waarvan miljoenen kinderen. Voor deze kinderen loopt hun groei en gezondheid groot gevaar omdat ze te weinig of te ongezonde voeding krijgen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van de Verenigde Naties, de WHO en een aantal andere organisaties die zich bezighouden met voeding en landbouw wereldwijd.

Un0483620

In het rapport lezen we dat de gezondheid van miljoenen volwassenen en kinderen op het spel staat. Voor hen is de situatie in 2020, met de coronapandemie en alle gevolgen daarvan, erg verslechterd. In veel delen van de wereld heeft de pandemie ervoor gezorgd dat mensen geen toegang hebben tot voedsel of niet genoeg inkomen meer hebben om eten te kopen. Ook conflicten, stijgende armoede en de gevolgen van de klimaatcrisis zorgen ervoor dat meer mensen wereldwijd ondervoed zijn. De doelstelling van UNICEF om in 2030 honger de wereld uit te hebben, komt hiermee in gevaar.

De ontwikkeling van één op de vijf kinderen onder de 5 jaar liep vorig jaar gevaar door een tekort aan gezonde voeding. 45 miljoen kinderen lijden aan ernstige ondervoeding, waardoor zij 11 keer meer kans maken om te komen te overlijden. Kinderen in Afrika en Azië krijgen het vaakst te maken met ondervoeding. Ook overgewicht is wereldwijd een groot probleem.

‘Wereldwijd krijgen twee op de drie kinderen niet de voeding die nodig is voor een gezonde ontwikkeling’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Dat zorgt voor achterstand in hun ontwikkeling die al in de babytijd begint en tot op volwassen leeftijd gevolgen heeft.’

De negen maanden oude Samuel wordt gemeten en gewogen in een regionaal ziekenhuis in het westen van Ivoorkust

De negen maanden oude Samuel wordt gemeten en gewogen in een regionaal ziekenhuis in het westen van Ivoorkust

De negen maanden oude Samuel wordt gemeten en gewogen in een regionaal ziekenhuis in het westen van Ivoorkust