Samen tegen ondervoeding in Nigeria

9 september 2020

UNICEF, Koninklijke DSM en Sight and Life verlengen hun samenwerking tot eind 2021. De samenwerking focust zich op het structureel verbeteren van toegang tot goede voeding voor kwetsbare kinderen en moeders in Nigeria. De drie partners hebben een gezamenlijke missie: ondervoeding bestrijden en de gezondheid van kinderen en zwangere vrouwen verbeteren.

In samenwerking met DSM heeft UNICEF in 2019 bijna 1,5 miljoen kinderen betere toegang tot gezondere voeding gegeven met Micronutrient Powders (MNP) in Nigeria.

Vele kinderen in Nigeria krijgen wel genoeg voedsel binnen, maar moeten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen missen. Deze kinderen kunnen zo chronisch ondervoed raken. De gevolgen zijn ernstig en (vaak) onomkeerbaar. In samenwerking met DSM heeft UNICEF in 2019 bijna 1,5 miljoen kinderen betere toegang tot gezondere voeding gegeven met Micronutrient Powders (MNP) in Nigeria.

Vele kinderen in Nigeria krijgen wel genoeg voedsel binnen, maar moeten belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen missen. Deze kinderen kunnen zo chronisch ondervoed raken. De gevolgen zijn ernstig en (vaak) onomkeerbaar. In samenwerking met DSM heeft UNICEF in 2019 bijna 1,5 miljoen kinderen betere toegang tot gezondere voeding gegeven met Micronutrient Powders (MNP) in Nigeria.

Ondervoeding bestrijden met MNP en MMS

UNICEF en DSM werken sinds 2013 samen aan een speciaal voeding programma: het Micronutrient Powders (MNP) programma in Madagaskar en Nigeria. MNP is een poeder bestaande uit essentiële vitamines en mineralen voor kinderen. In 2015 steunden wij samen de Nigeriaanse overheid met het opzetten van MNP proefprogramma’s in drie regio’s. Hiermee zijn meer dan 11.000 kinderen tussen de zes maanden en één jaar oud voorzien van goede voeding. Tussen 2017 en 2019 is er een nationaal voedingsprogramma opgezet samen met Sight and Life - de Zwitserse denktank op gebied van voeding- en zijn één miljoen kinderen bereikt met goede voeding.

Het doel van de verlengde samenwerking is dat we in 2021 twee miljoen kinderen bereiken met het MNP programma en daarnaast gaan we binnen het programma ook Multiple micronutrient supplements (MMS) uitdelen aan zwangere vrouwen. MMS zijn ook essentiële vitamines en mineralen die goed zijn voor de gezondheid van moeder en kind. De nadruk binnen het programma ligt op het verzekeren van kwaliteit van de supplementen en pleiten voor nieuwe regelgeving van MMS in Nigeria. Op korte termijn hopen we dat andere landen waar ondervoeding ook een groot probleem is dit voorbeeld volgen.

Een ijzersterke samenwerking

UNICEF, DSM en Sight and Life brengen allemaal verschillende en aanvullende kwaliteiten in de samenwerking. UNICEF is werkzaam in meer dan 190 landen wereldwijd en onze droom is goede voeding voor ieder kind. DSM is een innovatieve onderzoeksleider en producent op het gebied van veilige vitaminen en micronutriënten. Sight and Life levert innovatieve oplossingen om ondervoeding te bestrijden.

UNICEF, DSM en Sight and Life werken samen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s). De sector overstijgende samenwerking is een toonaangevend voorbeeld van SDG 17: “Partnership for the Goals” – Ons doel is om ondervoeding voor toekomstige generaties tegen te gaan.