UNICEF: Ivoorkust geeft eerste COVAX-vaccin aan zorgverlener

1 maart 2021

ABIDJAN – Vandaag om negen uur ‘s morgens (Nederlandse tijd) wordt de allereerste persoon, een zorgverlener, gevaccineerd tegen het coronavirus in Ivoorkust, dat zegt UNICEF. Dit is de eerste corona-inenting die via het COVAX-programma is verkregen, een fonds dat coronavaccins doneert aan armere landen. 'Vandaag is een historische gebeurtenis waar de hele wereld profijt van heeft, want niemand is veilig voor corona totdat we allemaal veilig zijn,' aldus Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland.

Op vrijdag 26 februari kwam de lading coronavaccins aan in Ivoorkust.

Op vrijdag 26 februari kwam de lading coronavaccins aan in Ivoorkust

Op vrijdag 26 februari kwam de lading coronavaccins aan in Ivoorkust

UNICEF heeft onder COVAX de belangrijke rol om 92 lage- en middeninkomenslanden van coronavaccins te voorzien. De kinderrechtenorganisatie is namelijk de grootste afnemer van vaccins wereldwijd. Jaarlijks dient ze meer dan 2 miljard doses toe tegen kinderziektes als mazelen en polio. 'Als een organisatie dit aan kan, dan is dat UNICEF,' zegt Laszlo. 'We hebben de kennis, jarenlange ervaring met vaccineren en we weten hoe we vaccins op de meest lastige plekken ter wereld krijgen.'

De eerste coronaprikken zullen worden uitgedeeld aan zorgmedewerkers. Daarna volgen maatschappelijk werkers, ouderen en kwetsbare mensen. Deze mensen worden als eerst gevaccineerd, omdat zorgverleners een groter risico lopen om besmet te raken met corona en ouderen en kwetsbaren een groter risico lopen om ernstig ziek te worden. In de volgende fase wil COVAX ook andere groepen van de bevolking vaccineren. 'Vooralsnog lopen we op schema. Voor 2021 is het streven om 20 procent van die 92 landen te hebben gevaccineerd,' aldus Laszlo.

Vorige week ontving Ghana als eerste land al 600.000 doses van het AstraZeneca-vaccin. Twee dagen later volgde Ivoorkust, die 504.000 doses van een coronavaccin kreeg en 505.000 0,5ml injectiespuiten voor het toedienen ervan. Beide landen voldeden als eerste aan de voorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle vaccinatiecampagne en zijn zwaar getroffen door het coronavirus. De komende weken zullen steeds meer vaccins aankomen in andere armere landen.

COVAX is een samenwerking tussen onder meer GAVI, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en CEPI. UNICEF zorgt voor een wereldwijde toegang tot coronavaccins, zodat ook de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting.