Duizenden Rohingya kinderen in gevaar nu stormseizoen begonnen is

1 mei 2018

Cox’s Bazar - Het stormseizoen in Bangladesh is begonnen. Meer dan 100.000 Rohingya vluchtelingen, waaronder ongeveer 55.000 kinderen, zijn in gevaar vanwege overstromingen en aardverschuivingen. UNICEF heeft de nodige voorzorgmaatregelen getroffen, vertelt de Nederlandse Maya Vandenent van UNICEF, hoofd gezondheidszorg ter plaatse.

Un0204056

Gezondheid van Rohingya kinderen in gevaar

Tijdens het moessonseizoen, van juni tot september, komt de gezondheid van Rohingya kinderen ernstig in gevaar. Door gebrek aan schoon water en slechte sanitaire voorzieningen is er een verhoogd risico op de uitbraak van ernstige ziekten als cholera en difterie. Gecombineerd met de acute ondervoeding en beperkte toegang tot medische hulp kan dit grote gevolgen hebben.

UNICEF treft voorzorgsmaatregelen

UNICEF is ter plaatse en heeft de afgelopen maanden diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. ‘We hebben op meerdere locaties voorraden aangelegd, zodat ook wanneer de moessonregens losbarsten, geneesmiddelen beschikbaar blijven voor de mensen in de kampen,’ vertelt Maya Vandenent, hoofd gezondheidszorg van UNICEF in Bangladesh. ‘Ook staan rugzakken klaar met eerste hulp middelen, zodat hulpverleners toch zorg kunnen verlenen als de gezondheidsposten door de verwachte waterstroom niet langer bereikbaar zijn. Voor de kinderen in de kampen zijn er plastic armbandjes, waar contactinformatie van hun ouders op staat, zodat ze makkelijker bij hun familie kunnen worden teruggebracht.’

Komende zaterdag start een tweede vaccinatieronde tegen cholera voor 950.000 mensen en richt UNICEF klinieken in op behandeling van cholera. Tevens zijn er 10 behandelcentra voor mensen met difterie opgezet, die in totaal 250.000 mensen van hulp kunnen voorzien. ‘Met deze maatregelen zijn we voorbereid om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevaren van de moesson’, aldus Vandenent.