500.000 cholerabesmettingen storten Jemen in nog dieper dal

14 augustus 2017

Den Haag / Sanaa – 14 augustus 2017 - De humanitaire ramp in Jemen bereikt vandaag een nieuw dieptepunt met ruim 500.000 vermeende* gevallen van cholera. In de afgelopen maand is het aantal besmettingen bijna verdubbeld.

Cholera grijpt om zich heen in 22 van de 23 provincies. Bijna tweeduizend doden zijn tot nu toe geteld. ‘Kinderen en vooral ondervoede kinderen zijn erg kwetsbaar voor cholera. De helft van de cholerapatiënten is een kind. Dat is moeilijk te verteren als je bedenkt dat deze levensgevaarlijke ziekte relatief gemakkelijk te voorkomen is,’ zegt de Nederlandse Marije Broekhuijsen coördinator water en sanitatie bij UNICEF Jemen.

‘Ik was in klinieken die uitpuilden van de patiënten en waar gebrek was aan van alles. Geen bedden, geen water en zeep om je handen te wassen. De omstandigheden zijn hartverscheurend’, zegt Marije Broekhuijsen. De gezondheidszorg in Jemen stond al op instorten voor de cholera-uitbraak. Gezondheidscentra zijn gesloten of soms zelfs aangevallen in het gewapende conflict dat nu al meer dan twee jaar duurt.

UNICEF zet centra op waar zieke mensen snel terecht kunnen en verstrekt medicijnen, medische hulpmiddelen en ORS, een eenvoudig en levensreddend middel tegen uitdroging als gevolg van cholera. Zeep en waterzuiveringstabletten worden ingezet om besmetting te voorkomen en hulpverleners geven daarover in het hele land voorlichting.

Nog meer dan door oorlogsgeweld zijn kinderen in Jemen omgekomen door ondervoeding en te voorkomen ziektes. Ruim elf miljoen kinderen hebben op dit moment hulp nodig. Ongeveer twee miljoen kinderen zijn ondervoed. Juist deze kinderen zijn extra kwetsbaar voor cholera. Een ernstig acuut ondervoed kind heeft zes keer zoveel kans om te overlijden aan diarree dan een gezond kind.

UNICEF Nederland opent giro 121 voor de noodsituatie in Jemen. Marije Broekhuijsen: ‘De kinderen van Jemen zitten totaal in de verdrukking. Ze leven al zo lang in angst en onzekerheid en hebben ons nu harder nodig dan ooit. Het zijn relatief kleine bedragen waarmee we levens kunnen redden. Voor 25 euro kun je tien kinderen voorzien van ORS. Dat maakt het verschil tussen leven en dood’.

UNICEF werkt al veel langer in Jemen. Schoon water en sanitaire voorzieningen zijn nu extra belangrijk om cholera te stoppen. Daarnaast zorgt UNICEF onder meer voor levensreddende gezondheidszorg, voeding en onderwijs. Jonge kinderen worden onderzocht op ondervoeding en daarvoor behandeld. Mobiele teams enten kinderen in tegen mazelen en polio. UNICEF helpt kinderen die ontheemd zijn weer naar school te gaan en met psychosociale hulp kunnen kinderen hun oorlogservaringen verwerken. Daarnaast geeft UNICEF geld aan extreem arme gezinnen. Deze cash transfers helpen niet alleen hele gezinnen, maar stimuleren ook de lokale economie.

* Volgens de vandaag vrijgekomen cijfers van de WHO zijn 503,484 mensen zeer waarschijnlijk besmet met cholera. Niet alle gevallen zijn getest in laboratoria.