Honderdduizenden kinderen weer naar school in CAR

12 december 2014

VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF wil honderdduizenden kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek weer naar school krijgen. Veel van deze kinderen hebben door de oorlog in het land al zo’n twee jaar geen onderwijs meer gehad. Mede dankzij UNICEF worden scholen in de veiligere gebieden van het land geleidelijk heropend, met als doel 662.000 kinderen weer formeel onderwijs te geven.

ONDER DOWNLOADS OP DEZE PAGINA IS B-ROLL MATERIAAL OVER ONDERWIJS IN CAR TE VINDEN

800 uni16962612december

Naast het openen van scholen en trainen van leraren, zullen UNICEF en partners in een landelijke campagne, geleid door de lokale autoriteiten, eind december voor ongeveer 400.000 leerlingen schoolspullen hebben geleverd. Het gaat voornamelijk om oefenboeken, pennen en rugtassen.

“Het heropenen van scholen is een sprankje hoop voor kinderen die al maanden of zelfs jaren geen klaslokaal van binnen hebben gezien”, zegt Mohamed Malick Fall van UNICEF in de Centraal Afrikaanse Republiek. “Waar het veilig is kunnen én moeten kinderen terug naar school. Waar het te gevaarlijk is, doen we er alles aan om de kinderen te laten leren, zelfs zonder een echt klaslokaal.”

Het nu al bijna twee jaar durende geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek heeft meer dan 2 miljoen kinderen getroffen. Het onderwijssysteem is ingestort. Vele schoolgebouwen zijn beschadigd, geplunderd of overgenomen voor andere doeleinden. Aan het einde van het schooljaar, afgelopen juli, was bijna 60 procent van de scholen dicht. Toen ongeveer een jaar geleden de situatie erger werd, moesten veel leraren en leerlingen vluchten. Veel ouders verloren hun werk en konden geen schoolspullen meer betalen.

Terwijl het nieuwe schooljaar officieel eind november van start is gegaan, zal de terugkeer naar school geleidelijk plaatsvinden. Er is prioriteit gegeven aan veilige locaties, vooral in het westen en zuidoosten van het land, waar schoolspullen verspreid worden en leraren trainingen krijgen. In gebieden waar de situatie nog steeds onzeker is zullen kinderen niet meteen naar school gaan. In plaats daarvan zullen ze gebruikmaken van alternatieve leermethodes ontwikkeld door UNICEF en het ministerie van onderwijs.

“Een klaslokaal is niet alleen een plek waar kinderen kunnen leren tellen, lezen en schrijven,” zegt Fall. “Vooral ten tijden van een conflict is een klaslokaal een laboratorium waar de nieuwe generatie Centraal Afrikanen leert hoe mensen met elkaar om kunnen gaan in vrede en harmonie. Meer dan ooit wordt dit land verwoest door geweld en haat. Investeren in onderwijs moet een topprioriteit zijn.”

UNICEF blijft een beroep doen op alle partijen om de veiligheid en de bescherming van alle kinderen te waarborgen en de status van scholen te respecteren in overeenstemming met de humanitaire beginselen en rechten.

Eerder dit jaar maakte UNICEF bekend 81 miljoen dollar nodig te hebben voor noodhulp voor kinderen in conflictgebieden in de Centraal Afrikaanse Republiek. Onder ander voor onderwijsprogramma's. Met minder dan een maand te gaan tot het einde van het jaar, is nog maar de helft van de benodigde financiële middelen ontvangen.

Uni16962612december