Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderarbeid in de kledingindustrie

Bangladesh

Hoewel Bangladesh een veelbelovende economie heeft, is armoede er nog steeds aan de orde van de dag. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Nog te veel kinderen moeten werken.

Unicef   bangladesh   uni142694

Lage lonen

Bangladesh staat bekend om de lage lonen: sommige arbeiders verdienen slechts 22 dollarcent per uur. Bovendien hebben werknemers, vaak vrouwen en meisjes, te maken met lange werktijden, gebrekkige kinderopvang en weinig tot geen mogelijkheden om borstvoeding te geven tijdens de werkdag.

Door de lage lonen kunnen ouders maar moeilijk rondkomen. Daarom moeten veel kinderen werken en kunnen ze niet naar school. In Bangladesh zijn ongeveer 1,7 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar aan het werk. Voor werkgevers zijn kinderen goedkope krachten die makkelijk te beïnvloeden zijn.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt samen met de overheid en partners om kinderopvang beschikbaar te maken in de sloppenwijken van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Vaak is de fabriek waarin ouders werken te ver van huis, waardoor kinderen overdag thuis of bij buren verblijven. Bij de kinderopvang kunnen werkende moeders hun kinderen veilig achterlaten. Er worden ook kleuterscholen opgezet, waar kinderen vanaf vier jaar terecht kunnen om spelenderwijs te leren.

De meest kwetsbare families krijgen kinderbijslag, een maandelijks geldbedrag dat de families vrij kunnen besteden. Om de kinderbijslag te ontvangen moeten ouders hun kinderen naar school sturen. Daarnaast mogen ze hun kinderen geen gevaarlijk werk laten doen en meisjes niet uithuwelijken voordat ze 18 jaar zijn.

Onderwijs geeft kinderen in Bangladesh structuur en hoop voor de toekomst.

Onderwijs geeft kinderen in Bangladesh structuur en hoop voor de toekomst.

Onderwijs geeft kinderen in Bangladesh structuur en hoop voor de toekomst.

Water in de sloppenwijken

In de sloppenwijken werkt UNICEF aan het verbeteren van het watersysteem. We willen dat alle families die daar wonen toegang hebben tot schoon drinkwater. Een groot probleem is dat bijna de helft van de kinderen jonger dan vijf jaar iondervoed is. We zorgen ervoor dat ouders voorlichting krijgen over het belang van borstvoeding voor baby’s en van gezonde voeding voor peuters en kleuters. Daarnaast krijgen ondervoede kinderen voedingssupplementen, zoals vitamine A.

Tieners en jongeren kunnen terecht bij clubs, waar ze voorlichting krijgen over hun (seksuele) gezondheid en rechten. Daar kunnen ze ook ze andere jongeren ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan.

Zapplive

In 2017 kwam het tv-programma Zapplive zes weken lang in actie vóór UNICEF en tégen kinderarbeid. UNICEF-ambassadeur en presentator Klaas van Kruistum riep kinderen in heel Nederland op om in actie te komen voor de ruim 1,7 miljoen kinderen in Bangladesh die moeten werken. Zo konden kinderen in Nederland bijvoorbeeld cakejes bakken, flessen inzamelen en andere dingen organiseren om geld op te halen voor hun werkende leeftijdsgenootjes. Tijdens de uitzendingen op zaterdagochtend op NPO3 liet Klaas zien wat hij heeft ervaren in Bangladesh. Hij bezocht hier een aantal kinderen en sprak met hen. Twee van deze kinderen zijn de meisjes Ruma en Junuba, die elke dag plastic verzamelen op de vuilnisbelt waar ze wonen. Hun ouders hebben te weinig geld om de meisjes naar school te kunnen laten gaan. Er is hoop voor kinderen als Ruma en Junuba: er is een door UNICEF gesteund schooltje waar ze naartoe kunnen als ze daar tijd voor hebben. Zo kunnen de werkende kinderen toch nog leren voor een betere toekomst.

Bepaal zélf of je geeft

Geef nu

Gerelateerd aan dit onderwerp