UNICEF: Recordaantal van 43,3 miljoen kinderen gedwongen op de vlucht

14 juni 2023

Aan het einde van 2022 leefden volgens nieuwe schattingen van UNICEF 43,3 miljoen kinderen gedwongen op de vlucht als gevolg van oorlog, vervolging, geweld en mensenrechtenschendingen. Een recordaantal kinderen. Zestig procent (25,8 miljoen) van deze kinderen is ontheemd in eigen land. Het aantal kinderen dat gedwongen hun huis moest verlaten is in het afgelopen decennium verdubbeld.

De zevenjarige Anya in de evacuatiebus op het busstation van Kherson in Oekraïne.

De zevenjarige Anya in de evacuatiebus op het busstation van Kherson in Oekraïne.

De zevenjarige Anya in de evacuatiebus op het busstation van Kherson in Oekraïne.

Terwijl het aantal gedwongen gevluchte kinderen een recordhoogte bereikt, schiet de toegang tot essentiële steun en diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en bescherming tekort, stelt de VN-kinderrechtenorganisatie voorafgaand aan Wereldvluchtelingendag. Kinderen op de vlucht behoren vaak tot de meest kwetsbaren. Velen hebben geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, missen routinematige vaccinaties en kunnen geen aanspraak maken op sociale bescherming. 

Voor veel kinderen duurt de tijd dat ze ontheemd zijn ook steeds langer. UNICEF stelt dat de meeste kinderen die vandaag de dag ontheemd zijn, hun hele kindertijd ontheemd zullen blijven.

De toename van het aantal kinderen dat gedwongen op de vlucht is gaat hand in hand met een aanhoudende reeks van conflicten, crises en klimaatrampen over de hele wereld. De oorlog in Oekraïne heeft meer dan 2 miljoen Oekraïense kinderen gedwongen het land te ontvluchten en heeft meer dan 1 miljoen kinderen binnen Oekraïne ontheemd.

Het aantal kinderen dat in 2023 gedwongen op de vlucht is gegaan is in de cijfers van 2022 nog niet meegenomen. UNICEF neemt aan dat het aantal kinderen op de vlucht nu nog hoger ligt. Zo schat de VN-kinderrechtenorganisatie dat tot nu toe meer dan 940.000 kinderen zijn ontheemd als gevolg van het conflict in Soedan. Bovendien hebben extreme weersomstandigheden, zoals de overstromingen in Pakistan en de droogte in de Hoorn van Afrika, in de loop van 2022 nog eens twaalf miljoen kinderen ontheemd.

De schokkende aantallen laten volgens UNICEF de ontoereikende reactie zien van veel regeringen om ervoor te zorgen dat elk ontheemd kind kan blijven leren, gezond kan blijven en zich volledig kan ontwikkelen. Er is volgens de organisatie meer politieke wil om de oorzaken van ontheemding aan te pakken en langdurige oplossingen te bieden voor kinderen die ontheemd zijn. Blijvende verandering is volgens UNICEF mogelijk wanneer regeringen op de juiste manier investeren in de inclusie van ontheemde kinderen en gezinnen.