UNICEF: Steeds slechtere situatie in asielopvang brengt ernstige schade toe aan kinderen

3 oktober 2022

DEN HAAG – Kinderen in de noodopvang raken steeds verder beschadigd. De situatie van kinderen in de asielopvang is volgens UNICEF de afgelopen weken verder verslechterd. COA stelt dat de veiligheid van kinderen in de noodopvang niet altijd kan worden gegarandeerd. UNICEF, de VN-kinderrechtenorganisatie, roept op om meteen te stoppen met het schadelijke gesleep met kinderen en jongeren in de asielopvang. Zorg nu voor geschikte, veilige en blijvende opvang voor deze kwetsbare kinderen.

‘Ondanks de signalen van UNICEF en andere experts rond kinderen en jongeren in de noodopvang, gebeurt er niets. Het wordt juist steeds erger. In plaats van bescherming te krijgen, worden honderden kinderen de dupe van het falende asielbeleid. Hun lot ligt in handen van COA- en gemeentemedewerkers die daar onvoldoende voor zijn toegerust en daar ook zorgen over hebben. Deze kinderen raken steeds verder beschadigd en dat moeten het kabinet en de Nederlandse overheid zichzelf aanrekenen’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Op verschillende plekken wordt steeds pijnlijker duidelijk dat de noodopvang en crisisnoodopvang voor kinderen ontoereikend zijn. In Ter Apel verbleven afgelopen week elke dag meer dan 250 alleenreizende kinderen, voor een deel van hen is geen bed beschikbaar om in te slapen. Vanuit Ter Apel worden deze kinderen soms verhuisd naar (crisis)noodopvang, maar dat is geen verbetering. Er is onvoldoende begeleiding voor deze kinderen die op hun vlucht al heel veel hebben meegemaakt. Lang niet alle kinderen hebben toegang tot onderwijs en medische of psychische zorg.

Er zijn in het hele land voorbeelden van kinderen die van de ene noodopvang naar de andere worden gesleept. Zoals een groep gezinnen met in totaal dertig kinderen in de noodopvang in Schinnen, die vorige week zonder vooraankondiging naar het nieuwe cruiseschip in Velsen werden gebracht. Na drie uur reizen bleek bij aankomst de opvang nog niet klaar en werden de gezinnen weer teruggestuurd. Op de school van de noodopvang in Schinnen moesten leerkrachten via-via vernemen dat de leerlingen niet meer kwamen. Situaties als deze zorgen voor veel stress en onzekerheid bij kinderen, die niet weten waar ze gaan wonen en of ze nog naar school kunnen. Dit gezeul met kinderen kan echt niet, stelde de PO-raad donderdag.

Steeds meer organisaties, van de PO-raad tot voogdij-instelling Nidos en artsenorganisaties slaan alarm over de situatie van vluchtelingenkinderen. Het ontbreekt in de (crisis)noodopvang aan wat noodzakelijk is voor kinderen. Een veilige plek om te wonen, slapen en eten, naar school kunnen gaan, zorg krijgen, hulp bij psychische problemen. Dat zijn basisbehoeften voor alle kinderen om zich te kunnen ontwikkelen. De grens van wat nog aanvaardbaar is, is allang bereikt en daar zijn deze kwetsbare kinderen het slachtoffer van.

‘Intussen lukt het kabinet en gemeenten niet om tot verbeteringen en goede, kindvriendelijke opvanglocaties te komen. Het aantal opvangplekken in gemeenten neemt zelfs af in plaats van toe. Dit is een keuze, er is geen sprake van overmacht maar van een gebrek aan verantwoordelijkheid nemen voor deze kinderen', aldus Suzanne Laszlo van UNICEF. 

Kinderen in de asiel(nood)opvang

Volgens de laatste cijfers van COA wonen 3.126 kinderen in noodopvanglocaties, onder wie 910 alleenreizende kinderen (cijfers van 26 september). Het totaal aantal kinderen in de crisisnoodopvang is onbekend, vanwege achterstallige registraties.

In juni publiceerde de Werkgroep Kind in azc, waarvan UNICEF deel uitmaakt, het rapport ‘Noodsituatie op noodlocaties’ over de schadelijke situatie voor kinderen in de noodopvang. Deze kinderen lopen aantoonbare ontwikkelingsschade op en hebben onvoldoende toegang tot onderwijs en zorg. Ook raken kinderen ondervoed.