UNICEF Basics voor Syrische kinderen

9 november 2018

UNICEF Nederland start een winteractie voor Syrische kinderen en hun families. Na zeven jaar oorlog leeft het merendeel van hen in armoede.

Met UNICEF Basics voorzien we in de eerste levensbehoeften van Syrische kinderen en hun families. Het gaat bijvoorbeeld om winterkleding en hygiëne kits.

Met UNICEF Basics voorzien we in de eerste levensbehoeften van Syrische kinderen en hun families. Het gaat bijvoorbeeld om winterkleding en hygiëne kits.

Met UNICEF Basics voorzien we in de eerste levensbehoeften van Syrische kinderen en hun families. Het gaat bijvoorbeeld om winterkleding en hygiëne kits.

Op dit moment zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en de buurlanden, meldt de nieuwe crisisupdate Kinderen van Syrië. Alleen al in 2018 zijn er 1200 ernstige kinderrechtenschendingen geregistreerd, waaronder 600 kinderen die gedood werden of verminkt raakten. Zeven op de tien Syriërs leeft nu in armoede - het hoogste percentage sinds de oorlog begon - blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers.

De gevolgen van de armoede zijn desastreus voor kinderen. Meisjes en jongens werken noodgedwongen op het land, onderwijs ligt hierdoor buiten hun bereik, en het aantal kindhuwelijken stijgt omdat ouders niet in het levensonderhoud van hun kinderen kunnen voorzien.

UNICEF Basics voor eerste levensbehoeften

In Syrië en de buurlanden bedreigt de naderende winterkou vele gezinnen. Gebrek aan geld maakt het hen onmogelijk om winterkleding, dekens en andere basisbenodigdheden te kopen. UNICEF wil in de komende maanden met UNICEF Basics voorzien in hun eerste levensbehoeften. Het gaat bijvoorbeeld om schoon water, hygiëne-artikelen zoals zeep, tandpasta, wasmiddel en medische voorzieningen, maar ook om kleding, handschoenen, mutsen en warme dekens.

UNICEF Nederland in actie

De fondsen die nu beschikbaar zijn, schieten tekort om alle vluchtelingen te helpen. UNICEF wil deze winter de meest kwetsbare 1,3 miljoen kinderen extra winterhulp bieden. Hiervoor heeft de organisatie de komende maanden 45 miljoen euro nodig. UNICEF-kantoren in diverse landen, waaronder UNICEF Nederland, slaan daarom de komende maanden de handen ineen om het benodigde geld op te halen om UNICEF Basics te kunnen verspreiden.

Claudia de Breij: 'Indrukwekkend verhaal'

Diverse UNICEF-ambassadeurs zetten zich in voor deze campagne. 'Deze week heb ik via Skype gesproken met een gezin dat net terug is in Oost-Aleppo. Hun verhaal maakte grote indruk op mij,' vertelt Claudia de Breij. 'Ze waren alles kwijt toen ze uit Aleppo moesten vluchten, maar proberen nu hun leven in deze stad weer op te bouwen. De kinderen vertelden over hun droom om dokter of piloot te worden. Het is zo belangrijk dat kinderen zoals zij hulp krijgen. Daar hebben ze recht op!' De Breij zal de komende weken op radio en tv te horen zijn om het verhaal van dit gezin en vele andere Syriërs te vertellen.