De oorlog in Jemen duurt inmiddels al zes jaar. Ongeveer 80 procent van de bevolking, waaronder 12,4 miljoen kinderen, is afhankelijk van humanitaire hulp. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, ondervoeding, angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medische zorg. De coronacrisis maakt de situatie zo mogelijk nog erger.
zijn afhankelijk van humanitaire hulp
zijn acuut ondervoed, waarvan 325.000 kinderen levensbedreigend ondervoed
gingen al voor de coronapandemie niet naar school
hebben geen toegang tot schoon water
Op 25 maart 2015 vielen in Jemen de eerste bommen en sindsdien kampt het land met de grootste humanitaire crisis ter wereld. Niet alleen oorlog, maar ook overstromingen, een economische crisis en woestijnsprinkhanen zorgen voor een rampzalige voedsel- en gezondheidscrisis. In 2020 was tachtig procent van de bevolking – waaronder 12,4 miljoen kinderen – afhankelijk van humanitaire hulp. Zo'n 10,2 miljoen kinderen hadden geen toegang tot basisgezondheidszorg. En twee miljoen kinderen onder de vijf jaar waren acuut ondervoed. En daar komen nu de gevolgen van een wereldwijde pandemie nog eens bovenop. In 2021 zullen naar verwachting 2,3 miljoen kinderen acuut ondervoed zijn. Daarvan zullen 400.000 kinderen lijden aan levensbedreigende ondervoeding.
Jemen was voor het conflict en de coronacrisis al een van de armste landen in de regio, maar door zes jaar strijd is de geboekte vooruitgang in Jemen helemaal teniet gedaan. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Al vóór de coronacrisis was het gezondheidssysteem van Jemen uiterst kwetsbaar. En de coronacrisis stapelt een noodsituatie op een noodsituatie. Momenteel is de helft van het aantal gezondheidscentra in het land gesloten. Veel van de centra die wel open zijn, missen onmisbare basismaterialen zoals maskers, handschoenen en zuurstof om patiënten met het coronavirus te kunnen behandelen. In een land waar de kindersterfte al schrikbarend hoog is, zijn de directe en indirecte gevolgen van deze pandemie bijna niet te overzien.
![]()
“De families - de moeders en vaders die we spreken - doen alles wat ze kunnen voor hun kinderen, zij staan ons niet toe om te wanhopen.”
Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika
Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld.
© UNICEF Jemen
Ondanks de moeizame veiligheidssituatie en de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt, weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van pakketten met levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s blijven zoveel mogelijk doorgaan, ook tijdens deze wereldwijde pandemie.
UNICEF doet er alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en zorgt ervoor dat de crisis levensreddende hulp niet in de weg staat.
UNICEF:
De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus.
© UNICEF/Fahdl
De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus.
© UNICEF/Fahdl
In 2020 heeft UNICEF onder meer ruim 230.000 ernstig acuut ondervoede kinderen kunnen behandelen, ruim 5 miljoen kinderen kunnen vaccineren tegen polio en ruim 2 miljoen mensen kunnen voorzien van een hygiënekit. Dit jaar willen we:
Jouw hulp is daarbij onmisbaar!