Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jemen staat aan de rand van de afgrond

De oorlog in Jemen duurt inmiddels al zes jaar. Ongeveer 80 procent van de bevolking, waaronder 12,4 miljoen kinderen, is afhankelijk van humanitaire hulp. Kinderen lijden onder de voortdurende onveiligheid, ondervoeding, angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Er is een gebrek aan alles, zelfs aan water en medische zorg. De coronacrisis maakt de situatie zo mogelijk nog erger.

12,4 miljoen
kinderen

zijn afhankelijk van humanitaire hulp

2 miljoen
kinderen

zijn acuut ondervoed, waarvan 325.000 kinderen levensbedreigend ondervoed

2 miljoen
kinderen

gingen al voor de coronapandemie niet naar school

9,5 miljoen
kinderen

hebben geen toegang tot schoon water

Ondervoeding, conflict en corona

Op 25 maart 2015 vielen in Jemen de eerste bommen en sindsdien kampt het land met de grootste humanitaire crisis ter wereld. Niet alleen oorlog, maar ook overstromingen, een economische crisis en woestijnsprinkhanen zorgen voor een rampzalige voedsel- en gezondheidscrisis. In 2020 was tachtig procent van de bevolking – waaronder 12,4 miljoen kinderen – afhankelijk van humanitaire hulp. Zo'n 10,2 miljoen kinderen hadden geen toegang tot basisgezondheidszorg. En twee miljoen kinderen onder de vijf jaar waren acuut ondervoed. En daar komen nu de gevolgen van een wereldwijde pandemie nog eens bovenop. In 2021 zullen naar verwachting 2,3 miljoen kinderen acuut ondervoed zijn. Daarvan zullen 400.000 kinderen lijden aan levensbedreigende ondervoeding.

Help de kinderen in Jemen

doneer nu

Geboekte vooruitgang is verdwenen

Jemen was voor het conflict en de coronacrisis al een van de armste landen in de regio, maar door zes jaar strijd is de geboekte vooruitgang in Jemen helemaal teniet gedaan. Het gebrek aan veilig drinkwater en voedsel vormt een serieus gezondheidsrisico. Al vóór de coronacrisis was het gezondheidssysteem van Jemen uiterst kwetsbaar. En de coronacrisis stapelt een noodsituatie op een noodsituatie. Momenteel is de helft van het aantal gezondheidscentra in het land gesloten. Veel van de centra die wel open zijn, missen onmisbare basismaterialen zoals maskers, handschoenen en zuurstof om patiënten met het coronavirus te kunnen behandelen. In een land waar de kindersterfte al schrikbarend hoog is, zijn de directe en indirecte gevolgen van deze pandemie bijna niet te overzien.

Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika

“De families - de moeders en vaders die we spreken - doen alles wat ze kunnen voor hun kinderen, zij staan ons niet toe om te wanhopen.”

Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika
Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld.

Jemen heeft te maken met de grootste humanitaire en voedselcrisis ter wereld.

Wat doet UNICEF?

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie en de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt, weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in regio’s met veel geweld te voorzien van pakketten met levensreddende middelen. De voedings- en gezondheidsprogramma’s blijven zoveel mogelijk doorgaan, ook tijdens deze wereldwijde pandemie. 

De strijd tegen corona

UNICEF doet er alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en zorgt ervoor dat de crisis levensreddende hulp niet in de weg staat.

UNICEF:

  • informeert gemeenschappen over het voorkomen van een besmetting met het coronavirus
  • traint zorgverleners in infectiepreventie en controle
  • beschermt zorgverleners met beschermende pakken en materialen
  • verstrekt essentiële hulpgoederen zoals (levensreddende) medicijnen, therapeutische voeding, medische apparatuur, gezondheidstenten, hygiënekits, watertanks en noodlatrines
  • zet alles op alles om ervoor te zorgen dat reguliere basiszorg en de behandeling van ondervoede kinderen op een veilige manier door kan blijven gaan
vaccinatie in Jemen

De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus. 

De coronacrisis maakt het ontzettend lastig om levensreddende hulp te blijven geven. UNICEF doet er alles aan om gezondheidsklinieken open te houden en zorgverleners te beschermen tegen het coronavirus. 

Verwachte resultaten in 2021

In 2020 heeft UNICEF onder meer ruim 230.000 ernstig acuut ondervoede kinderen kunnen behandelen, ruim 5 miljoen kinderen kunnen vaccineren tegen polio en ruim 2 miljoen mensen kunnen voorzien van een hygiënekit. Dit jaar willen we:

  • ruim 289.000 kinderen behandelen tegen ernstige acute ondervoeding
  • minstens 970.000 kinderen, jonger dan 1 jaar, inenten tegen mazelen
  • ruim 30.000 huishoudens bereiken met humanitaire cash transfers (financiële bijstand)
  • ruim 5 miljoen mensen bereiken met schoon water en voorzieningen voor sanitatie en hygiëne

Jouw hulp is daarbij onmisbaar! 

Help de kinderen in Jemen

geef nu