UNICEF: tenminste 2,7 miljoen kinderen leeft in tehuizen

5 juni 2017

NEW YORK – Tenminste 2,7 miljoen kinderen leeft wereldwijd in tehuizen, blijkt uit een nieuwe schatting door UNICEF. Deze cijfers lijken slechts het topje van de ijsberg, zo staat in het artikel Child Abuse & Neglect. Er zitten grote gaten in data uit de meerderheid van de landen. Het is voor het eerst dat zo systematisch is onderzocht hoeveel kinderen in tehuizen verblijven.

‘In tehuizen leven kinderen die al kwetsbaar zijn omdat ze zijn gescheiden van hun familie, maar vervolgens een groot risico lopen op misbruik en geweld’, stelt Cornelius Williams, hoofd kinderbescherming bij UNICEF. ‘Onze prioriteit is om kinderen uit tehuizen te houden en bij hun families, zeker in de eerste jaren.’

De nieuwe cijfers komen uit data uit 140 landen. De hoogste aantallen kinderen in tehuizen komen uit Centraal- en Oost-Europa. Daar leven per 100.000 kinderen 666 kinderen in tehuizen. Dat is vijf keer meer dan het wereldwijde gemiddelde van 120 per 100.000.

De studie van UNICEF laat zien dat veel kinderen in tehuizen belanden doordat hun familie uiteen gevallen is, door gezondheidsproblemen, armoede of beperkte toegang tot sociale steun.

UNICEF roept op om het aantal kinderen in tehuizen terug te dringen. Er moet meer steun komen om families bij elkaar te houden. Voor kinderen die niet terug kunnen naar familie moet pleegzorg worden gevonden.