Aardbeving Sulawesi: noodhulp maakt plaats voor wederopbouw

9 januari 2020

Met de opbrengst van de Giro555-actie 'Nederland helpt Sulawesi' zijn in het eerste jaar na de ramp meer dan 460.000 mensen geholpen. De hulporganisaties richten zich nu op wederopbouw van het Indonesische eiland.

Gifaril zit trots in zijn schooluniform op de stoep van zijn oma’s huis.

Gifaril zit trots in zijn schooluniform op de stoep van zijn oma’s huis.

Gifaril zit trots in zijn schooluniform op de stoep van zijn oma’s huis.

Inmiddels is ruim 74 procent van de opgehaalde 15,6 miljoen euro besteed. De hulp met Giro555-geld gaat nog door tot en met september. De hulporganisaties helpen de bevolking bij het herstellen van hun bronnen van inkomsten. Ook zorgen ze voor de aanleg of het herstel van drinkwatervoorzieningen en in plaats van voedsel uit te delen, ondersteunen ze de bevolking met contant geld zodat die dat naar eigen inzicht kan besteden. Het beheer en onderhoud van sanitaire voorzieningen, kindvriendelijke ruimtes en andere door hulporganisaies aangelegde voorzieningen worden overgedragen aan lokale overheden, scholen, gezondheidscentra en gemeenschappen, zodat die een duurzaam karakter krijgen.

Schoon water voor dakloze gezinnen in Palu, Centraal-Sulawesi.

Schoon water voor dakloze gezinnen in Palu, Centraal-Sulawesi.

Schoon water voor dakloze gezinnen in Palu, Centraal-Sulawesi.

UNICEF geeft 40.000 mensen schoon water

Dankzij het geld van Giro555 konden UNICEF en zijn partners bijna 40.000 mensen toegang geven tot schoon drinkwater. Ook kunnen meer dan 43.000 mensen gebruikmaken van sanitaire voorzieninigen (zoals wc's, wasbakken en douches) in scholen, dorpen en gezondheidscentra in de districten Palu, Sigi en Donggala. De bijdrage hielp ook om mensen voor te lichten over goede hygiëne om zo de verspreiding van ziektes te voorkomen. 

Ence maakt een tekening, Sulawesi.

Ence (7) maakt een tekening voor de tent waar ze met haar familie woont. Tijdens de ramp raakten zij en haar moeder gescheiden van haar vader en broer. Twee dagen later vonden ze elkaar terug.

Ence (7) maakt een tekening voor de tent waar ze met haar familie woont. Tijdens de ramp raakten zij en haar moeder gescheiden van haar vader en broer. Twee dagen later vonden ze elkaar terug.

Investeren in weerbaarheid

De wederopbouw van Sulawesi gaat gepaard met het vergroten van de weerbaarheid van de bevolking en lokale overheden tegen klimaatverandering en toekomstige natuurrampen.

De Giro555-organisaties investeren bovendien flink in traumaverwerking. Zo gaf UNICEF aan bijna vierduizend kinderen psychosociale zorg. Onderwijzers kregen trainingen, zodat zij nu kunnen omgaan met kinderen die angstig zijn of ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Gemeenschappen leren ook hoe ze vooral meisjes kunnen beschermen tegen kindhuwelijken, (seksuele) uitbuiting, kinderarbeid en gendergerelateerd geweld.

Ica kan weer lachen en zingt de hele dag haar nieuwe favoriete liedje over een hagedis.

Ica kan weer lachen en zingt de hele dag haar nieuwe favoriete liedje over een hagedis.

Ica kan weer lachen en zingt de hele dag haar nieuwe favoriete liedje over een hagedis.

Weer lachend en zingend de dag door

Gifaril (12) ging na de aardbeving weer naar school, maar zijn leraar vertelt dat Gifaril en zijn medeleerlingen dat best moelijk vonden. "Ze waren in het begin erg bang dat er weer een aardbeving zou komen.” Om die angst wat te verminderen, kregen de kinderen psychosociale zorg. Ze deden spelletjes, spraken over wat er gebeurd was en werden goed in de gaten gehouden. Dat zorgde ervoor dat Gifaril nu weer naar school durft zonder bang te zijn. En dat is maar goed ook, want hij heeft grootse plannen voor de toekomst. 

Naast Gifaril zit zijn zusje Ica. Ze was met haar moeder in een winkelcentrum toen de ramp op Sulawesi toesloeg. Daarna kon ze niet meer stoppen met huilen. Maar zoals dat vaak gaat met kleine zusjes en broertjes: die volgen hun oudere broer of zus. Zo ook Ica. Ze volgde haar grote broer naar de UNICEF-tent waar voor kinderen activiteiten werden georganiseerd. Ica leerde er een liedje over een hagedis en dat zingt ze nu lachend de hele dag door.

Rivaldi en zijn vader Pak Baki, Sulawesi

Rivaldi (13) was op weg naar de kapper toen de aardbeving toesloeg. Pas drie dagen later vond hij zijn vader Pak Bakir terug. Zijn moeder was tijdens de ramp omgekomen. "Ik wist dat Rivaldi nog leefde en veilig was," zegt Pak Bakir.

Rivaldi (13) was op weg naar de kapper toen de aardbeving toesloeg. Pas drie dagen later vond hij zijn vader Pak Bakir terug. Zijn moeder was tijdens de ramp omgekomen. "Ik wist dat Rivaldi nog leefde en veilig was," zegt Pak Bakir.

Resultaten in het eerste jaar

Op 28 september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi zwaar getroffen door een aardbeving en tsunami. Zo’n 1,5 miljoen mensen hadden dringend hulp nodig. Hulporganisaties achter Giro555 begonnen meteen met het bieden van noodhulp. In het eerste jaar:

  • zijn bijna 49.000 mensen geholpen met tijdelijk onderdak.
  • kregen 121.000 mensen toegang tot schoon drinkwater.
  • ontvingen meer dan 33.000 mensen een financiële bijdrage om voedsel of bouwmaterialen te kopen.
  • kregen 7.500 kinderen psychosociale zorg.
  • werden 21.500 mensen getraind in onder meer levensonderhoud, huizenbouw of hygiëne.

Aan de actie voor Sulawesi doen negen van de elf organisaties achter Giro555 mee: CARE Nederland, Cordaid, ICCO/Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International Nederland, Save the Children, World Vision en UNICEF Nederland.

Meer weten de hulp van Giro555 op Sulawesi?

Lees verder op de website van Giro555