Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

Ivoorkust

Het plasticrecycling-programma 'Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst' biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust.

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

26

miljoen

inwoners in Ivoorkust

13

miljoen

kinderen in Ivoorkust

1,6

miljoen

kinderen in Ivoorkust gaan niet naar school

Plastic afval: bouwstenen voor de toekomst

Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Dagelijks komt ruim 288.000 kilo plastic uit stad Abidjan terecht op stortplaatsen in de armere gemeenschappen. Slechts 5 procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door jongeren en vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Met Plastic Bricks zorgt UNICEF dat het plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

Wat doet UNICEF

Wij trainen moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Zo creëren we een schonere leefomgeving voor kinderen en zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen. 

Charlene Kouame, een 27-jarige moeder, verkoopt haar verzamelde plastic aan de nieuwe recyclingfabriek in Youpougon, net buiten de stad Abidjan. Charlene is heel blij dat ze nu een betrouwbare klant heeft dankzij de bouw van de nieuwe fabriek. “Ik begon met het verzamelen van plastic om de omgeving van mijn eigen gemeenschap schoon te maken. Er lag overal plastic. Daarna werd het mijn baan. Nu we een eerlijke prijs kunnen vragen, geeft dat financiële zekerheid voor mijn gezin. Ik droom ervan om een zakenvrouw te worden, dat ik plastic afval ga inkopen van andere verzamelaars.”

Gestelde doelen

  • 528 klaslokalen bouwen met gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 25.000 extra kinderen toegang geven tot onderwijs.

Bereikte resultaten

  • 64 klaslokalen gebouwd met gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 3.200 kinderen kunnen naar school.

Veelgestelde vragen

Kom hier nog meer te weten over Plastic Bricks in Ivoorkust:

Veelgestelde vragen

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu