UNICEF: ‘Kinderen mogen niet voor de Europese kust verdrinken’

15 augustus 2019

DEN HAAG - UNICEF wil dat de 130 kinderen die vastzitten op twee schepen van hulporganisaties in de Middellandse Zee onmiddellijk naar het vasteland worden gebracht. Naar verluidt worden maar 11 van de 103 kinderen aan boord van het schip Viking Ocean begeleid door een ouder of voogd. Op het schip Open Arms zitten nog eens 27 kinderen.  

Boot

Veel kinderen maken de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee naar Europa.

Veel kinderen maken de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee naar Europa.

‘Deze kinderen, van wie velen armoede, conflicten en ondenkbare wreedheden zijn ontvlucht, hebben het recht om veilig te zijn en beschermd te worden,’ zegt Afshan Khan, regionaal directeur van UNICEF voor Europa en Centraal-Azië. ‘Deze kinderen, en alle anderen aan boord, moet direct een veilige haven worden geboden.’ 

UNICEF vindt dat vluchtelingen- en migrantenkinderen op het vasteland veilig en adequaat moeten worden opgevangen. Ook moeten ze snel toegang krijgen tot gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning en asielprocedures. UNICEF wil ook dat de EU-lidstaten prioriteit geven aan kinderen bij hervestiging en dat ze gezinsherenigingprocedures versnellen. Daarbij moeten politieke discussies gaan over regio-brede acties die kinderlevens redden en hoe ze meer menselijk lijden kunnen voorkomen.  

‘Het tragische verlies van mensenlevens in de Middellandse Zee deze zomer onderstreept de behoefte aan verhoogde zoek- en reddingsacties. Het redden van kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen zou geen misdaad moeten zijn. Kinderen mogen niet op zee stranden of voor de kust van Europa verdrinken,’ aldus Khan.