Miljoenen baby's wereldwijd geboren met laag gewicht

21 mei 2019

DEN HAAG – Meer dan 20 miljoen baby's kwamen in 2015 ter wereld met een laag geboortegewicht. Dat zijn 1 op de 7 baby's wereldwijd, zo blijkt uit een recent onderzoeksrapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 'Baby's die te klein worden geboren beginnen met een achterstand in het leven die moeilijk in te halen is. Goede voeding is daarin essentieel, dat geldt voor moeder én kind,’ aldus UNICEF-directeur Suzanne Laszlo. 

Om een laag geboortegewicht tegen te gaan, is goede voeding voor, tijdens en na een zwangerschap essentieel voor moeder en kind.

Om een laag geboortegewicht tegen te gaan, is goede voeding voor, tijdens en na een zwangerschap essentieel voor moeder en kind.

Om een laag geboortegewicht tegen te gaan, is goede voeding voor, tijdens en na een zwangerschap essentieel voor moeder en kind.

Baby's die ter wereld komen met een laag geboortegewicht hebben een verhoogd risico om te overlijden in de eerste 28 dagen van hun leven. De kinderen die het wel redden, kunnen een groeiachterstand oplopen en een lager IQ hebben. Ook lopen baby's die te licht geboren zijn – minder dan 2500 gram – in hun volwassen leven een grotere kans op chronische ziekten zoals obesitas en diabetes. 

Meer dan 95 procent van de pasgeborenen met een laag gewicht wordt in ontwikkelingslanden geboren. Daarvan is driekwart afkomstig uit Zuid-Azië en sub-Sahara Afrika. Toch bestaat het probleem ook in Westerse landen. In Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland laten de cijfers geen enkele vooruitgang zien: er zijn daar nog net zoveel te kleine pasgeborenen te vinden als in 2000. 

Om een laag geboortegewicht tegen te gaan, is goede voeding voor, tijdens en na een zwangerschap essentieel voor moeder en kind. Eten moet voedzaam, betaalbaar en toegankelijk zijn. Goed eten is dan ook een voorwaarde voor kinderen om gezond op te groeien. Kinderen die niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen, groeien slecht, krijgen leerproblemen of worden sneller ziek.

Voor het onderzoek zijn 281 miljoen geboortes geanalyseerd in 148 landen. Het is de eerste keer dat er mondiaal zo'n onderzoek is verschenen. Met dit onderzoek wil UNICEF ervoor zorgen dat steeds meer baby's ter wereld komen met een gezond gewicht, zodat kinderen zicht hebben op een betere toekomst. Goede voeding is tenslotte een kinderrecht.