Armoede maakt Syrische kinderen extra kwetsbaar in achtste oorlogswinter

9 november 2018

Den Haag/Damascus - Op dit moment zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en buurlanden, meldt UNICEF Nederland vandaag in de nieuwe crisisupdate Kinderen van Syrië. Alleen al in 2018 zijn er 1200 ernstige kinderrechtenschendingen geregistreerd, waaronder 600 kinderen die gedood werden of verminkt raakten. ‘Naast het geweld is de extreme armoede levensbedreigend voor deze kinderen’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Zeven op de tien Syriërs in Syrië leeft nu in armoede – het hoogste percentage sinds de oorlog begon - blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers.

Abdulrahman (9) in Jordanie

Abdulrahman (9) in Jordanie

Abdulrahman (9) in Jordanie

De gevolgen van de armoede zijn desastreus voor kinderen. Meisjes en jongens werken noodgedwongen op het land, onderwijs is hierdoor voor hen buiten bereik, het aantal kindhuwelijken stijgt omdat ouders niet in het levensonderhoud van hun kinderen kunnen voorzien. ‘Deze winter vragen we ook aandacht voor kinderen die lijden onder de indirecte gevolgen van de oorlog. Het is onrechtvaardig dat zij in armoede moeten leven door een oorlog tussen volwassenen’, zegt Laszlo.

Onder de vluchtelingen die in de buurlanden veiligheid zochten is het percentage Syriërs dat in armoede leeft nog hoger. Zo leeft in Libanon 76% van de Syriërs onder de armoedegrens en in Jordanië is dat percentage buiten de officiële kampen zelfs 85%.

‘Het verlaten van Syrië was één van de moeilijkste beslissingen van mijn leven’, zegt de opa van de 9-jarige Abdulrahman, ‘maar het was de enige manier om de kinderen veilig te houden.’ Met de rest van hun familie verblijven ze nu in Jordanië. Ze kunnen alleen dankzij noodhulp overleven. 

Basishulp

In Syrië, bij de grens van Jordanië, verblijven zeker 50.000 ontheemden in het  provisorische vluchtelingenkamp Rukban. Het gebied is moeilijk toegankelijk en de autoriteiten geven slechts beperkt toestemming om het kamp te bereiken. Deze week slaagde UNICEF erin om samen met vele partners hulp te bieden aan gezinnen in nood. Hierbij werd onder meer noodzakelijke winterkleding verspreid. Laszlo: ‘We vragen om structurele, veilige, onvoorwaardelijke en ongehinderde toegang tot deze mensen in nood.’

Elders in Syrië en in de buurlanden bedreigt de naderende winterkou vele gezinnen. Gebrek aan geld maakt het hen onmogelijk  om winterkleding, dekens en andere basisbenodigdheden te kopen. UNICEF wil deze gezinnen de komende maanden voorzien van eerste levensbehoeften in de vorm van UNICEF Basics. ‘Denk daarbij aan schoon water, hygiëne-artikelen zoals zeep, tandpasta, wasmiddel, medische voorzieningen maar ook kleding, handschoenen, mutsen en warme dekens’, legt Laszlo uit.

UNICEF Nederland in actie

De fondsen die nu beschikbaar zijn, schieten tekort om alle vluchtelingen te helpen. UNICEF wil deze winter de meest kwetsbare 1,3 miljoen kinderen extra winterhulp bieden. Hiervoor heeft de organisatie de komende maanden 45 miljoen euro nodig. Voor deze winterhulp is nog maar 5 miljoen euro binnen. UNICEF-kantoren in diverse landen slaan daarom de komende maanden de handen ineen om het benodigde geld op te halen om de basics te kunnen verspreiden. ‘Ook UNICEF Nederland komt in actie voor de kinderen van Syrië’, vertelt Laszlo.

Ambassadeurs

Diverse UNICEF-ambassadeurs zetten zich in voor deze campagne. ‘Deze week heb ik via Skype gesproken met een gezin dat net terug is in Oost-Aleppo. Hun verhaal maakte grote indruk op mij’, vertelt Claudia de Breij. ‘Ze waren alles kwijt toen ze uit Aleppo moesten vluchten maar proberen nu hun leven in deze stad weer op te bouwen. De kinderen vertelden over hun droom om dokter of piloot te worden. Het is zo belangrijk dat kinderen zoals zij hulp krijgen. Daar hebben ze recht op!’ De Breij zal de komende weken op radio en tv te horen zijn om het verhaal van dit gezin en vele andere Syriërs te vertellen

Naast De Breij en ambassadeurs als Guus Meeuwis komen vrijwilligers, bedrijven en vele anderen in actie voor de kinderen van Syrië. Laszlo: ‘Samen kunnen we echt iets betekenen om de levens van kinderen gedurende dit slepende conflict een beetje beter te maken.’