Schrikbarend veel ondervoeding onder Rohingya vluchtelingkinderen

22 december 2017

COX’S BAZAR – Acute ondervoeding onder Rohingya kinderen die vluchtten naar Cox’s Bazar in Bangladesh neemt schrikbarende vormen aan, stelt UNICEF na onderzoek. Tot wel 25 procent van de kinderen onder de vijf jaar is acuut ondervoed, een forse overschrijding van de 15 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie aanhoudt als grens bij rampen. Ook blijken veel vluchtelingkinderen aan bloedarmoede en ziekten te lijden.  

Bijna de helft van de kinderen lijdt aan bloedarmoede en tot 40 procent aan diarree, tot 60 procent aan luchtweginfecties. Dat blijkt uit drie gezondheids- en ondervoedingsonderzoeken in de vluchtelingenkampen rond Cox’s Bazar tussen 22 oktober en 27 november.

‘We hebben nu een grondig beeld van de ondervoedingsstatus van de Rohingya kinderen in Cox’s Bazar en onze ergste voorspellingen zijn uitgekomen’, stelt Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh. ‘Vluchtelingkinderen die al vreselijk hebben geleden tijdens hun vlucht, zitten nu in een gezondheidscrisis.’

Het onderzoek richtte zich op de vluchtelingenkampen Kutupalong en Nayapara en de kampementen in Ukhia en Teknaf. Onderzoek is gedaan onder zowel meer dan 1.700 net gearriveerde vluchtelingkinderen als onder vluchtelingkinderen die al langer in Bangladesh verblijven.

In het Kutupalong vluchtelingkamp en in de kampementen is de ondervoeding het ernstigst. Ernstige acute ondervoeding komt het meest voor in Kutupalong (7,5 procent) en in de kampementen Ukhia en Teknaf (3 procent).

‘De combinatie van ondervoeding, diarree en infecties kan kinderen extreem kwetsbaar maken’, stelt Beigbeder. ‘Hulporganisaties hebben hun hulp aan ondervoede kinderen al opgeschaald. Belangrijk is dat de kinderen geschikt voedsel, schoon drinkwater en gezondheidszorg blijven krijgen.’

UNICEF werkt samen met lokale organisaties om de condities voor de vluchtelingkinderen te verbeteren. Tot dusver heeft UNICEF en haar partnerorganisaties 7.000 ernstig ondervoede kinderen kunnen behandelen, bijna 900.000 doses cholera vaccinatie verstrekt en 450.000 kinderen gevaccineerd tegen mazelen en rode hond. Ook wordt er gevaccineerd tegen difterie.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Action Against Hunger, met steun van de regering van Bangladesh, UNHCR, het Wereldvoedselprogramma, Save the Children en de CDC.