Twee generaties vluchtelingen, één verhaal

3 februari 2017

DEN HAAG – De 12-jarige Ahmed en de 92-jarige Harry: twee generaties, één verhaal. In 120 seconden vertelt UNICEF het verhaal van twee vluchtelingen. De een uit het Syrië van de 21e eeuw, de ander uit Duitsland vanwege de Tweede Wereldoorlog. De film is gemaakt door het Nederlandse productiebedrijf 180 Amsterdam.

De film is beschikbaar als download en ook te bekijken via ons YouTube kanaal.

In de film vertellen de twee hun individuele verhalen, over het gedwongen vertrek uit Damascus en Berlijn, in de zoektocht naar veiligheid. Ondanks het feit dat er ruim 70 jaar tussen beide vluchtverhalen zit, bevatten ze opvallend veel overeenkomsten. Zo maakten ze allebei aanvallen mee. Zagen ze hoe hun scholen en huizen werden verwoest, moesten ze afscheid nemen van hun moeder, maakten ze levensgevaarlijke tochten over land en zee en vreesden ze voor hun leven. De verhalen worden omlijst met beelden van Syrische vluchtelingen en historisch beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Harry kwam terecht in het Verenigd Koninkrijk, waar hij sindsdien woont, terwijl Ahmed een veilige plek vindt in Zweden. Hij is daar herenigd met zijn familie en gaat nu weer naar school.

"Vluchtelingen hebben onze steun nodig. Nu meer dan ooit. We hopen dat deze video mensen eraan herinnert dat er achter de krantenkoppen verhalen schuilen van individuele kinderen. Ze zijn niet alleen vluchtelingen, maar vooral kinderen die dromen over een veilige en betere toekomst", zegt Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator van UNICEF Nederland.

Over de hele wereld zijn op dit moment bijna 50 miljoen kinderen ontworteld door conflicten. Daarvan zijn 28 miljoen uit hun huizen verdreven en miljoenen meer migreren in de hoop op een beter en veiliger leven. Veel van deze kinderen zijn getraumatiseerd door het geweld waarvoor ze vluchten en de gevaren die ze tegenkomen tijdens de gevaarlijke en soms dodelijke tochten over land en zee. Tijdens de reis kunnen ze te maken krijgen met ondervoeding, uitdroging, mensenhandel, ontvoering, verkrachting en zelfs moord.

De helft van alle vluchtelingen in de wereld zijn kinderen, ondanks het feit dat ze minder dan een derde van de wereldbevolking uitmaken. In 2015 kwamen ongeveer 45 procent van alle gevluchte kinderen uit Syrië en Afghanistan. Driekwart van de vluchtelingenkinderen komen uit slechts 10 landen. Met meer dan 2,3 miljoen geregistreerde vluchtelingenkinderen bij de UNHCR is Syrië goed voor het grootste aantal. Uit Afghanistan komen er 1,3 miljoen. 

Child-Refugees-Fast-Facts.pdf