UNICEF: aids blijft een groot gevaar voor kinderen en jongeren

18 juli 2016

VN agentschap toont vooruitgang en innovaties in de strijd tegen aids tijdens de wereldwijde aidsconferentie

Durban, Den Haag 18 juli 2016 - Aan de vooravond van de internationale aidsconferentie in Durban die maandag start, waarschuwt UNICEF dat ondanks de opvallende vooruitgang in het bestrijden van de aids epidemie, er meer inzet nodig is om kinderen en adolescenten te beschermen tegen infectie, ziekte en de dood.

Sinds het jaar 2000 is door een gezamenlijke inspanning de infectie van moeder op kind wereldwijd met 70 procent teruggebracht. Dit betreft ook Sub-Sahara Afrika, het gebied dat het meest te lijden heeft onder HIV infecties en sterftegevallen. In de afgelopen 15 jaar hebben deze programma’s wereldwijd 1,6 miljoen nieuwe hiv infecties voorkomen bij kinderen. Daarnaast heeft het verstrekken van aidsremmers 8,8 miljoen levens gered.

Maar de kinderrechtenorganisatie is verontrust over het grote aantal adolescenten dat sterft aan de gevolgen van aids.

“Na al de geredde en verbeterde levens dankzij preventie, behandeling en zorg; na alle gewonnen gevechten tegen vooroordeel en onwetendheid over deze ziekte; na alle geweldige mijlpalen, is aids nog altijd de tweede wereldwijde doodsoorzaak voor jongeren tussen 10 en 19 jaar en de nummer 1 doodsoorzaak in Afrika”, zegt UNICEF-directeur Anthony Lake.

Het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van aids onder jongeren tussen 15 en 19 jaar is wereldwijd verdubbeld sinds 2000. Wereldwijd waren er in 2015 29 nieuwe infecties per uur in deze leeftijdsgroep. Hoewel het aantal nieuwe infecties onder jongeren afvlakt, is UNICEF bezorgd dat door de verwachte bevolkingstoename van deze groep er de komende jaren een groei zal zijn in het aantal infecties.

Meisjes zijn zeer kwetsbaar, en vormen 65 procent van de nieuwe HIV gevallen onder jongeren wereldwijd. In Sub-Sahara Afrika is zelfs drie van de vier nieuwe hiv gevallen onder adolescenten een meisje.

De angst voor een test zorgt dat veel jongeren zich niet bewust zijn van hun HIV status. Onder adolescenten was slechts 13 procent van de meisjes en 9 procent van de jongens vorig jaar getest. Een nieuwe peiling laat zien dat 68 procent van de 52.000 jongeren die in 16 landen bevraagd werden, geen test wil, zowel omdat ze bang zijn voor een positief HIV resultaat en omdat ze ongerust zijn vanwege het sociale stigma.

De peiling is uitgevoerd ten behoeve van de internationale aidsconferentie. UNICEF maakte hiervoor gebruik van U-report, een mobiel platform dat 2,1 miljoen jonge mensen over de hele wereld bereikt met o.a. voorlichting over veilige seks en hiv testen.

Positief is dat het aantal nieuwe infecties onder kinderen dankzij infecties bij de geboorte of tijdens het geven van borstvoeding met 70 procent is gedaald sinds het jaar 2000.Maar de kinderrechtenorganisatie roept op tot grotere inspanning om de overdracht van moeder op kind tegen te gaan.

Lake benadrukte na een bezoek aan de Prins Mshiyeni Memorial Hospital in de provincie Kwa Zulu Natal ook de dringende noodzaak tot meer innovatie en een hernieuwde politieke wil om de achtergebleven kinderen te bereiken. In 2015 vond de helft van de infecties onder kinderen (0-14 jaar) plaats in slechts zes landen: Nigeria, Kenia, Mozambique, Tanzania en Zuid-Afrika.

“De grote vooruitgang die we in de laatste drie decennia hebben gemaakt, betekent niet dat onze strijd voorbij is”, zegt Lake. “Het tegengaan van aids kan niet voorbij zijn totdat we onze inzet voor preventie en behandeling verdubbelen. We moeten de jonge levens bereiken die nu nog geen toegang hebben tot die verbeterde aanpak die miljoenen voor hen wel hadden. Het is cruciaal dat we een eind maken aan het stigma en de angst waardoor zoveel jonge mensen niet worden getest.”