Zeker 150.000 kinderen getroffen door zware aardbeving in Ecuador

19 april 2016

Door de zware aardbeving op 15 april in Ecuador zijn ten minste 150.000 kinderen getroffen. Dit concludeert UNICEF na de eerste schattingen.

“We zijn in race tegen de klok om alle kinderen te beschermen tegen ziektes en andere risico’s die in dergelijke noodsituaties voorkomen”, zegt Grant Leaity, UNICEF-directeur Ecuador.

Volgens eerste rapporten heeft de aardbeving 805 gebouwen verwoest en daarnaast 608 gebouwen beschadigd. In Portoviejo en Chone zijn twee ziekenhuizen volledig ingestort. Zeker 119 scholen zijn beschadigd. UNICEF-teams onderzoeken in Pedernales en Esmeraldes, twee van de zwaarst getroffen gebieden, welke noodhulp kinderen nodig hebben.

In sommige van de zwaarst getroffen gebieden zorgen modderstromen voor extra schade aan de infrastructuur en belemmeren de toegang voor noodhulpteams en -middelen. Sommige steden hebben nog steeds geen stroom. Communicatie is beperkt.

UNICEF maakt zich zorgen over de gezondheid, water en sanitaire voorzieningen in de kustgebieden van Ecuador, het dichtst bij de aardbeving. Deze gebieden waren al hotspots voor gevaarlijke ziekten als zika, dengue en malaria.