UNICEF wil komende winter 2,6 miljoen Syrische kinderen bereiken met goederen en financiële bijstand

7 december 2015

Voorburg/Amman, 7 december 2015 – Een strenge winter bedreigt meer dan 8 miljoen Syrische kinderen die leven in het door oorlog verscheurde land of als vluchteling in de landen in de regio. “Deze kinderen lijden al enorm onder de gevolgen van het conflict, we moeten nu alles doen om te voorkomen dat de bittere kou slachtoffers gaat eisen”, zegt Esther van der Woerdt, noodhulpspecialist bij UNICEF Nederland.

Op basis van weersverwachtingen wordt gevreesd voor een strengere winter dan vorig jaar. In sommige bergachtige gebieden kan de tempratuur in december en januari dalen tot 13 graden onder nul. Net als in de afgelopen jaren zullen storm en zware sneeuwval waarschijnlijk zorgen voor problemen voor families die worstelen om te overleven.

“Deze maanden zijn bijzonder wreed voor kinderen”, zegt Peter Salama, UNICEF regionaal directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Door het koude weer lopen ze een groter risico op het ontwikkelen van infecties in de luchtwegen en – tragisch genoeg – ontstaat er een nog groter gevaar wanneer gezinnen plastic of ander giftige stoffen in hun schuilplaatsen verbranden om warm te blijven.”

Het conflict heeft meer dan drie miljoen kinderen ontheemd in Syrië. Sommige kinderen moesten noodgedwongen meerdere keren vluchten. In naburige landen als Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte leven meer dan 2,2 miljoen kinderen als vluchtelingen.

Bijna vijf jaar na de crisis zijn bij veel gezinnen de financiële middelen uitgeput, waardoor het kopen van noodzakelijke goederen zoals warme jassen en sjaals onmogelijk is. “Veel vluchtelingen en ontheemden kunnen de eerste periode nog teren op hun spaargeld, maar na bijna vijf jaar zijn ze nu volkomen afhankelijk van hulpverlening”, legt Esther van der Woerdt uit.

Dit jaar verstrekt UNICEF hulppakketten voor 2,6 miljoen Syrische kinderen in Syrië en in landen in de regio. De focus zal liggen op kinderen die het hardst getroffen zijn, waaronder de ontheemden uit Syrië en de mensen in moeilijk bereikbare gebieden of in informele nederzettingen.

Deze steun is een aanvulling op de lopende programma’s in de gezondheidszorg, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen en bescherming waar miljoenen kinderen in de regio mee bereikt worden. Daarnaast loopt het programma door waarmee gezinnen met kinderen onder de 15 jaar financiële bijstand en vouchers ontvangen.

In Syrië wordt aan 1 miljoen kinderen ondersteuning geboden voor de winter. Deze hulp omvat lokaal aangeschafte kledingpakketten, dekens en schoolkachels en is in aanvulling op de vouchers waarmee gezinnen hun eigen winterspullen kunnen kopen. Een extra 100.000 kinderen wordt bereikt door middel van grensoverschrijdende initiatieven uit Turkije en Jordanië. Vouchers en cash transfers zijn het grootste deel van de winter voorbereiding in Turkije, Libanon, Irak en Jordanië.

Eerder vandaag lanceerde UNICEF een oproep voor steun aan haar programma’s in Syrië en omringende landen. Voor 2016 is 1,1 miljard US dollar nodig om de nood te lenigen.

zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=Sn5yBp4oxh0