Levens van 250.000 kinderen in Zuid-Soedan bedreigd door ondervoeding

28 mei 2015

De levens van bijna een kwart miljoen kinderen staan op het spel omdat de voedselsituatie in Zuid-Soedan steeds nijpender wordt, stelt UNICEF. De crisis is een gevolg van het aanhoudende conflict, een afname van de voedselvoorraden van huishoudens en de krimpende economie.

Volgens de laatste voorspellingen is het aantal mensen dat te maken heeft met een ernstig tekort aan voedsel verdubbeld sinds het begin van het jaar. Toen waren het ongeveer 2,5 miljoen mensen, nu wordt geschat dat het er 4,6 miljoen zijn, waarvan ongeveer 874.000 kinderen onder de vijf jaar. Dit is het hoogste aantal families dat zich in voedselcrisis bevindt sinds het begin van het conflict in december 2013.

Moeite met overleven

UNICEF blijft waarschuwen dat kinderen die door de gevechten geen toegang hebben tot medische hulp en voedsel moeite hebben zonder humanitaire hulp te overleven. "Ondanks alle vooruitgang die het afgelopen jaar gemaakt is - meer kinderen dan ooit tevoren zijn behandeld tegen ondervoeding - staan de levens van vrouwen en kinderen op het spel”, zegt Jonathan Veitch, directeur van UNICEF in Zuid-Soedan. Als de kinderen in het land niet snel hulp krijgen, is de kans dat ze overlijden negen keer groter dan bij een gezond kind.

Voedselvoorraden geplunderd

Bovenop de toch al slechte situatie zijn er door aanhoudende gevechten alleen al in de maand mei meer dan 100.000 mensen gedwongen te vluchten, waardoor ze hun belangrijke voedselvoorraden, vee en gewassen achter moesten laten. Ook was een aantal van de hulporganisaties waar UNICEF mee samenwerkt door deze gevechten gedwongen zich terug te trekken. Hun voedselvoorraden zijn eveneens geplunderd.

“Binnenkort worden de wegen onbegaanbaar door het regenseizoen. Hulpverleners moeten nu toegang krijgen tot het gebied om levensreddende goederen uit te delen aan kinderen en voorraden aan te leggen. Anders zal deze kwetsbare situatie uitgroeien tot een catastrofe”, aldus Veitch.

Dankzij verschillende programma’s in de getroffen gebieden heeft UNICEF samen met partners al minstens 50.000 kinderen kunnen behandelen voor ernstige acute ondervoeding in 2015. Driekwart van financiele steun voor het noodzakelijke werk ontbreekt echter nog. UNICEF heeft dringend 25 miljoen dollar nodig om de levensreddende voedingsacties te vervolgen.