UNICEF vergroot hulp aan slachtoffers overstromingen Malawi

19 januari 2015

UNICEF stuurt meer hulp aan het door overstromingen getroffen Malawi, onder meer met een vrachtvlucht van 90 ton aan essentiële hulpgoederen. Malawi, een van de armste landen in zuidelijk Afrika, wordt geteisterd door ongewoon zware regenval, die voor de maand maart waarschijnlijk niet stopt. De hulp van UNICEF is vooral gericht op ontheemde vrouwen en kinderen. 200 mensen zijn inmiddels dood of vermist en 120.000 mensen ontheemd. Sommigen nog steeds gevangen in gebieden omringd door water, wachtend op redding.

800 displacedwomenandchildrenarriveatsekeniiicampforfloodvictimsinchikhwawadistrict.

"Stilstaand water en slechte hygiëne kunnen dodelijk zijn voor jonge kinderen. Het is een race tegen de klok om ontheemde gemeenschappen te voorzien van schoon water, sanitaire voorzieningen en medische benodigdheden", aldus Mahimbo Mdoe, directeur van UNICEF in Malawi.

UNICEF verstrekt schoon water, tijdelijke sanitaire voorzieningen en essentiële geneesmiddelen en houdt daarnaast toezicht op de voedingstoestand van kinderen en de behandeling van ondervoede kinderen. UNICEF werkt met haar teams vanuit de steden Blantyre en Zomba om levensreddende hulp te geven aan de zwaarst getroffen districten: Nsanje, Chikwawa en Phalombe, allen in de bekken van de rivier de Shire.

"Vanuit de lucht zien we dat de omvang van de overstromingen immens is. Nu het blijft regenen is het onwaarschijnlijk dat het water snel zal wijken", aldus Mdoe van UNICEF. "Degenen die de overstroming hebben overleefd ,worden door UNICEF geholpen in hun eerste levensbehoeften zoals schoon water en gezondheidszorg."

UNICEF vliegt deze week 90 ton aan hulpgoederen over, waaronder: essentiële medicijnen, tenten en afdekzeilen, therapeutische voeding en melk voor de behandeling van ondervoeding, hygiënekits en onderwijsmaterialen en speelgoed om het psychosociale herstel van kinderen te bevorderen.

Ontheemde gemeenschappen worden ondergebracht in scholen of ad hoc kampen. Er is een tekort aan fatsoenlijk onderdak en sanitaire voorzieningen.

Displacedwomenandchildrenarriveatsekeniiicampforfloodvictimsinchikhwawadistrict.