De eerste fase van de grootste vaccinatiecampagne tegen polio in de geschiedenis van het Midden-Oosten is afgerond. Sinds oktober 2013 werden vijfentwintig miljoen kinderen onder de vijf jaar in zeven landen meerdere keren bereikt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer acties zijn nodig om de verspreiding van het virus te stoppen.
Het rapport beschrijft de stappen die nu nog nodig zijn om de uitbraak van polio in het Midden-Oosten te stoppen en het virus uit te roeien. Het richt zich vooral op de situatie in Syrië, waar zich – voorafgaand aan de recente uitbraak in oktober 2013 – sinds 1999 geen gevallen van polio meer voordeden. De terugkeer van de ziekte wordt toegeschreven aan een viertal factoren:
Meer dan 6,5 miljoen Syrische kinderen hebben momenteel levensreddende humanitaire hulp nodig. "Ons werk is nog lang niet gedaan. In de komende maanden moeten we nog meer kinderen bereiken. Vooral die kinderen die we nu als gevolg van de onveiligheid en het geweld nog niet hebben kunnen vaccineren", aldus Maria Calivis, regiodirecteur van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Naar schatting wonen 765.000 kinderen onder de vijf jaar in moeilijk bereikbare gebieden in Syrië. Zij hebben geen regelmatige toegang tot vaccins.
Volgens het rapport moet een aantal kritische acties worden ondernomen om de verspreiding van polio in de regio te stoppen: