UNICEF en WHO: grootschalige actie nodig om kinderen in Midden-Oosten te beschermen tegen polio

22 juli 2014

De eerste fase van de grootste vaccinatiecampagne tegen polio in de geschiedenis van het Midden-Oosten is afgerond. Sinds oktober 2013 werden vijfentwintig miljoen kinderen onder de vijf jaar in zeven landen meerdere keren bereikt. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer acties zijn nodig om de verspreiding van het virus te stoppen.

800 syriuni152126

Het rapport beschrijft de stappen die nu nog nodig zijn om de uitbraak van polio in het Midden-Oosten te stoppen en het virus uit te roeien. Het richt zich vooral op de situatie in Syrië, waar zich – voorafgaand aan de recente uitbraak in oktober 2013 – sinds 1999 geen gevallen van polio meer voordeden. De terugkeer van de ziekte wordt toegeschreven aan een viertal factoren:

  • het gebrek aan routinematige immunisatie: de vaccinatiegraad tegen polio daalde in Syrië van een gemiddelde van 99% tot 52%;
  • de verwoesting van de gezondheidszorg: ziekenhuizen, materialen en voertuigen zijn beschadigd of verwoest, veel medisch personeel is gedood, gewond of gevlucht;
  • de continue verplaatsing van bevolkingsgroepen binnen Syrië en over de grenzen;
  • de onbereikbaarheid van vele honderdduizenden kinderen.

Meer dan 6,5 miljoen Syrische kinderen hebben momenteel levensreddende humanitaire hulp nodig. "Ons werk is nog lang niet gedaan. In de komende maanden moeten we nog meer kinderen bereiken. Vooral die kinderen die we nu als gevolg van de onveiligheid en het geweld nog niet hebben kunnen vaccineren", aldus Maria Calivis, regiodirecteur van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Naar schatting wonen 765.000 kinderen onder de vijf jaar in moeilijk bereikbare gebieden in Syrië. Zij hebben geen regelmatige toegang tot vaccins.

Volgens het rapport moet een aantal kritische acties worden ondernomen om de verspreiding van polio in de regio te stoppen:

  • Er moet onmiddellijke en onbelemmerde toegang komen tot moeilijk bereikbare kinderen onder de vijf jaar in Syrië;
  • Binnen Syrië moeten gezondheidswerkers hun werk veilig kunnen doen en medische voertuigen en apparatuur moeten worden beschermd;
  • De bewustwording over de gevaren van polio en de noodzaak om alle kinderen onder de vijf jaar meerdere keren te vaccineren, moet vergroten;
  • De financiering om tegen het einde van 2014 vaccinatierondes tegen polio te herhalen moet worden gewaarborgd.