UNICEF krijgt slagkracht door Nederlandse overheidssteun

De Nederlandse overheid steunt UNICEF met ongeoormerkte fondsen: we kunnen hierbij zelf beslissen waar we het aan besteden. Door die flexibiliteit kunnen we snel en op grote schaal in actie komen. De Nederlandse overheidssteun heeft zo een bijzonder waardevolle impact op de levens van kinderen wereldwijd.

1,4 miljoen

1,4 miljoen

Afghaanse kinderen onder de 1 jaar gevaccineerd

21.400 mensen

21.400 mensen

kregen weer veilig water na Cycloon Eloise in Mozambique

167.000 kinderen

167.000 kinderen

in de Democratische Republiek Congo kregen beter basisonderwijs

Enorme slagkracht

Met de flexibele steun van de Nederlandse overheid kunnen we hulp bieden bij vergeten rampen en in  acute noodsituaties, ontwikkelen we innovatieve projecten voor nieuwe wereldwijde uitdagingen en kunnen landenkantoren hun werk voortzetten. Vrij besteedbaar geld geeft ons een enorme slagkracht. We zijn blij dat ook in de nieuwe Miljoenennota (2023) deze flexibele steun aan UNICEF weer bevestigd is en zetten ons in om het politieke draagvlak voor deze onmisbare hulp aan kinderen wereldwijd te behouden en vergroten.

Basisfinanciering voor mondiale impact

Honderd procent van het geld wordt gebruikt om onze missie te bevorderen. Ongeveer tachtig procent hiervan gaat rechtstreeks naar landenprogramma’s over de hele wereld, zorgvuldig toegekend op basis van waar kinderen de grootste behoefte hebben. De overige twintig procent gaat naar strategische en innovatieve activiteiten, pleitbezorging en mondiale en regionale programma’s, en het noodfonds van UNICEF.

De belangrijkste voordelen van deze flexibele, ongeoormerkte fondsen:

  • Voorspelbaarheid:  door de jaarlijkse steun van de Nederlandse overheid met een vaste bijdrage kunnen we langetermijnprogramma’s voor kinderen plannen en uitvoeren
  • Flexibiliteit: we kunnen snel handelen in moeilijke en steeds veranderende situaties
  • Efficientie: we zijn minder tijd kwijt aan aan rapportering
  • Hierdoor kunnen wij het grootst mogelijke effect bereiken: de levens van kinderen wereldwijd verbeteren

UNICEF is hierdoor structureel aanwezig in 190 landen

We zijn actief op wereldwijde schaal, en ook op landelijk en lokaal niveau. Van voeding, onderwijs en gezondheidszorg, tot kinderbescherming, noodhulp en water & sanitatie; UNICEF zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen kinderen gezond en veilig ter wereld komen en opgroeien.

Jongetje in DRC

Christian, (9) laat een tekening zien die hij heeft gemaakt in een door UNICEF opgezette kindvriendelijke ruimte in een vluchtelingenkamp in DRC.

Resultaten in 2021

Ongeoormerkte financiering heeft in 2021 bijgedragen aan belangrijke resultaten voor kinderen over de hele wereld. Een aantal hoogtepunten: 

  • In Afghanistan zijn meer dan 1,4 miljoen kinderen jonger dan 1 jaar gevaccineerd; ruim 3 miljoen mensen tegen COVID-19; meer dan 4 miljoen vrouwen zijn gevaccineerd tegen tetanus en difterie, en 7,4 miljoen kinderen zijn nu beschermd tegen polio. 
  •  Noodhulp voor, tijdens en na cycloon Eloise in Mozambique. Met noodvoorraden zijn 21.400 mensen voorzien van veilig water en 8.500 mensen van sanitaire noodvoorzieningen. 
  • Betere beschikbaarheid en kwaliteit van onderwijs in de Democratische Republiek Congo. Ongeoormerkte financiering is een onmisbare troef gebleken die heeft bijgedragen aan beter basisonderwijs voor 167.000 kinderen. 
  • Versterking van de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen in Libanon. Deskundig personeel heeft zorg verleend via verschillende platforms en in verschillende sectoren, waardoor alle kinderen en volwassenen de nodige hulp hebben gekregen.
  • Lees het Engelstalige rapport over Core Resources uit juni 2022.

Bekijk de video over het partnership tussen UNICEF en de Nederlandse overheid en hoe het ongeoormerkte geld zorgt voor enorme impact voor kinderen wereldwijd.