Teller Oekraïne-actie Giro555 jaar na begin van het conflict op 183 miljoen euro

28 februari 2023

De aandacht voor de situatie in Oekraïne is nog steeds groot. We zijn nu bijna een jaar na de start van de Oekraïne-actie, maar de donaties blijven binnenkomen, ook nu Giro555 ondertussen de actie ‘Help Slachtoffers aardbeving’ heeft gestart. Dankzij deze blijvende steun voor Oekraïners kunnen de hulporganisaties achter Giro555 noodzakelijke en essentiële hulp blijven verlenen. Eenenvijftig procent van de opbrengst voor Oekraïne is inmiddels besteed. Daarmee zijn meer dan 2,8 miljoen mensen geholpen. Op dit moment is een tussenstand van € 183.454.406 bereikt. 

Oekraïens  kinderen dankbaar winterkleding.

Oekraïense kinderen nemen dankbaar winterkleding in ontvangst.

Oekraïense kinderen nemen dankbaar winterkleding in ontvangst.

Betrokkenheid Nederlanders blijft 

De hartverwarmende inzet en betrokkenheid van Nederlanders voor Oekraïners is gebleven, ook lang na de landelijke actiedag op 7 maart 2022. De nood in Oekraïne is nog steeds ongekend hoog. De oorlog heeft de grootste vluchtelingencrisis in Europa van deze eeuw veroorzaakt. Daarbij liggen talloze huizen, ziekenhuizen, scholen, waterinstallaties en elektriciteitscentrales in puin. Cruciale infrastructuur, steden en dorpen zijn verwoest. Miljoenen Oekraïners zijn afhankelijk van humanitaire hulp: donaties zijn nog steeds meer dan welkom.

Hoeveel van de opbrengst is er besteed en waar ging het geld naar toe?  

Op 20 februari 2023 publiceert Giro555 de eerste tussenrapportage. De inhoudelijke en financiële rapportage laat zien dat tot eind november 2022 € 87,9 miljoen van de totale opbrengst besteed is. Daarvan ging ruim 35 miljoen euro (42,7%) naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, voedsel en onderdak. Meer dan 2,8 miljoen mensen kregen hulp. Bijna driekwart (73,6%) werd besteed in Oekraïne zelf. De hulp varieerde van tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiëne pakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen onder meer om in levensonderhoud te kunnen voorzien, tot medische-, psychosociale- en traumazorg.  

Een ijskoude winter 

De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan de energie-infrastructuur door herhaalde raketaanvallen leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord.  

Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling is net terug uit Oekraïne: “Vlakbij de frontlinie, daar waar het hardst gevochten werd, is het grootste deel van de bevolking vertrokken. Met name oude, kwetsbare en arme mensen bleven achter. Ik ben bij verschillende ouderen thuis geweest en heb gezien dat de kachels die wij hen gaven dankbaar stonden te branden. We deelden o.a. ook brandhout, winterkleding, dekens en ‘energiekits’ uit. In de ontreddering van de bombardementen, in de angst voor de oorlog, en het verdriet om het verlies van een rustige, veilige oude dag, zijn die hulpgoederen essentieel geweest om mensen warmte, en een klein beetje vertrouwen in de medemens terug te geven.”  

Welke samenwerkende hulporganisaties doen er mee?  

Naast UNICEF Nederland vormen Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision de samenwerkende hulporganisaties voor de Oekraïne-actie van Giro555.  Ook doen de volgende gasthulporganisaties mee: Aidsfonds, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, Dokters van de Wereld, Dorcas, Habitat Nederland, PAX en Tear Fund.  

Weten wat UNICEF tot nu toe heeft bereikt in Oekraïne? Bekijk onze resultaten in Oekraïne hier

Aardbeving in Turkije en Syrië 

Giro555 is op dit moment ook geopend voor de actie Help Slachtoffers Aardbeving. Mensen kunnen natuurlijk ook daarvoor blijven doneren, als zij daarbij vermelden dat hun bijdrage voor slachtoffers van de aardbeving bestemd is.