Dit doet UNICEF

De UNICEF-teams in Oekraïne en de buurlanden werken 24 uur per dag om levensreddende hulp voor kinderen aan te bieden en op te schalen. Ook in Nederland zijn we actief: we zorgen ervoor dat onbegeleide kinderen niet van de radar verdwijnen en ondersteunen kindvriendelijke opvang voor vluchtelingen. 

Dozen vol medische apparatuur, onderwijsmaterialen en sport en spel middelen komen aan bij het Okhmadyt kinderziekenhuis in Lviv. 

In Oekraïne

  • Gezinnen beginnen terug te keren naar hun thuis. UNICEF is ter plaatse om water en voedsel uit te delen, medische en psychosociale hulp te verlenen. Zo heeft UNICEF medische hulpmiddelen gegeven aan 596.000 mensen tot nu toe en middelen gedistribueerd bij 49 ziekenhuizen. Ook zijn onze 21 mobiele teams die kinderbescherming en psychosociale zorg bieden aan getraumatiseerde kinderen nog steeds werkzaam.
  • Door schade is het heel moeilijk aan schoon drinkwater te komen. UNICEF heeft 36 kinderdagverblijven geholpen met schoon drinkwater, deelt chlorine zuiveringstabletten uit en heeft in Kharkiv Vodokanal watersystemen helpen zuiveren, waardoor meer dan 1 miljoen mensen weer schoon drinkwater hebben. Het grootste deel van de opgehaalde fondsen gaat ook naar WASH (hygiëne kits en schoon water) en naar medische hulp.
  • Scholen gaan weer open. Sinds 21 maart zijn in 13 van de 24 regio's scholen weer actief, met name via online lessen. UNICEF helpt gevluchte kinderen binnen Oekraïne zo snel mogelijk weer naar school en deelt onderwijspakketten uit. Gelukkig heeft UNICEF in het verleden al een online en televisie onderwijsprogramma opgestart, waardoor kinderen nu sneller weer aan de slag kunnen.

Marc (4) en zijn moeder Veronica uit Odessa rusten uit bij een Blue Dot locatie aan de Palanca grensovergang in Moldavië. In dit artikel vertellen kinderen zoals Marc hun verhaal. 

In de buurlanden 

Kinderen die vluchten lopen groot risico op kinderhandel en uitbuiting. Het is ontzettend belangrijk dat ze goed geregistreerd, beschermd en opgevangen worden. Ook moeten gevluchte kinderen en hun families de juiste informatie, zorg en hulpmiddelen ontvangen. Daarom heeft UNICEF in Polen, Roemenië, Hongarije, Moldavië zogenoemde Blue Dot locaties opgezet. Dat zijn kindvriendelijke opvang locaties waar gevluchte kinderen gescreend worden, medische hulp krijgen indien nodig en verwezen worden naar de juiste instanties voor registratie. Deze opvang locaties stonden aanvankelijk alleen aan de grenzen en langs vluchtroutes, maar omdat het in steden steeds drukker wordt met Oekraïense vluchtelingen, worden de Blue Dots nu ook daar neergezet. Meer over de Blue Dots lees je hier

Onze grootste zorg is nog steeds dat kinderen van de radar verdwijnen en daarom zijn we in alle omringende landen in gesprek met instanties over hoe we dit kunnen voorkomen. 

Het is ontzettend belangrijk dat gevluchte kinderen in Nederland beschermd worden en altijd kind kunnen zijn. 

In Nederland

  • Inmiddels zijn er bijna 40.000 Oekraïners in de gemeentelijke opvang in Nederland, waarvan een derde kind is. Er zijn voldoende plekken, maar er is niet voldoende plek voor de 'gewone' asielzoekers. Dit is niet uitlegbaar en daarom hebben we, samen met het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk Nederland, nauw contact hierover met de Tweede Kamer. We willen dat er maatregelen worden genomen zodat er wel voldoende plekken beschikbaar zijn. 
  • We hebben alle gemeentes en het COA aangeboden om te helpen om de opvangcentra voor vluchtelingen kindvriendelijker te maken In een aantal steden als Leeuwarden en Gorinchem hebben we hier al trainingen over gegeven en er staan er nog meer op de planning.  
  • We informeren en adviseren gemeenten over het opzetten van kindvriendelijke opvang met kindvriendelijke ruimtes en tijd en ruimte om te spelen en om tot rust te komen.​
  • Onbegeleide kinderen lopen een verhoogd risico op geweld, misbruik en uitbuiting. In België zijn er enkele honderden alleenreizende kinderen, en vergelijkbaar aantal Oekraïners als in Nederland, gemeld. In Nederland zijn er echter nog maar enkele alleenreizende kinderen gesignaleerd. Wij blijven het belang van registratie van onbegeleide kinderen benadrukken en geven hier informatie en voorlichting over aan gemeentes en opvangorganisaties. 
  • Onder Nederlandse kinderen heeft UNICEF Nederland een peiling gedaan over de mentale impact van de oorlog op kinderen. Hieruit blijkt dat de oorlog in Oekraïne kinderen en jongeren in Nederland volop bezighoudt. Meer dan 50% van de 10- tot 18-jarigen denkt er vaak of regelmatig aan. Bij twee van de drie jongeren gaat dat gepaard met vervelende gevoelens zoals boosheid, verdriet of angst. Meer hierover lees je hier. In mei volgt een tweede peiling gerelateerd aan Oekraïne. 
  • We blijven ook het belang benadrukken dat kinderen en jongeren thuis en op school over hun zorgen kunnen praten. Om dit te faciliteren zijn er 40.000 leerkrachten voorzien van gesprekstips via een mailing en kunnen ouders deze tips in dit artikel vinden. Daarnaast hebben we naar aanleiding van deze mailing al 40 aanvragen voor de gastles 'Kinderen op de Vlucht', welke gegeven zal worden in groep 6, 7 en 8. 

Meer weten?

Wil je graag meer weten over de hulp die UNICEF aan de kinderen en families uit Oekraïne biedt? Kijk dan hieronder naar video’s over ons werk. 

UNICEF-medewerkers Esther en Valeska zijn op bezoek bij een school in Roemenië. Hier kijgen dagelijks 264 Oekraïense kinderen les, dankzij de docenten en de door UNICEF verstrekte schoolmaterialen. 

UNICEF-medewerker Murat Sahin laat zien hoe we medicijnen, schoolmaterialen en andere hulpmiddelen leveren aan Oekraïne. 

Help de kinderen uit Oekraïne

Kinderen op de vlucht hebben bescherming, veiligheid en zorg nodig.

HELP NU