UNICEF wil snel hulp voor alleenreizende kinderen uit Afghanistan 

7 september 2021

Honderden Afghaanse kinderen zijn gescheiden van hun families in de chaos rond het vliegveld van Kabul. Sommigen zijn zonder begeleiding geëvacueerd naar landen als Duitsland en Qatar.

Afghaans meisje

Help de kinderen in Afghanistan

geef nu

UNICEF heeft sinds half augustus ongeveer driehonderd alleenreizende kinderen geregistreerd. Dit aantal zal naar verwachting stijgen.

Extreem kwetsbare kinderen

"Het is voor deze kinderen een nachtmerrie dat ze op de luchthaven hun familie zijn kwijtgeraakt en vervolgens in hun eentje zijn geëvacueerd," zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Alleenreizende kinderen zijn extreem kwetsbaar. Het is van groot belang dat ze snel worden geregistreerd en bescherming krijgen tegen misbruik, verwaarlozing en geweld. Als hun eigen ouders niet kunnen worden opgespoord, moeten ze in de gezinnen van familieleden kunnen worden opgevangen.

Regeringen moeten samenwerken

Regeringen van landen waar alleenreizende kinderen familieleden hebben, moeten samenwerken om gezinshereniging en veilige, legale migratieroutes mogelijk te maken. Kinderen die niet met familie maar met bekenden zijn gevlucht, moeten de kans krijgen bij deze volwassenen te blijven. Als ze van hen worden gescheiden, kan dat zeer schadelijk zijn. 

UNICEF aanwezig op luchthavens

UNICEF helpt regeringen die geëvacueerde kinderen opvangen. We zijn aanwezig op luchtmachtbasis Doha in Qatar en op vliegbasis Ramstein in Duitsland. We werken daar samen met de autoriteiten om alleenreizende kinderen te registreren, hen zorg en bescherming te bieden en hen te herenigen met hun families.

In Afghanistan zijn meer dan 550.000 mensen ontheemd geraakt. Tien miljoen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Het is van groot belang dat de internationale gemeenschap zorgt voor het welzijn van Afghaanse kinderen, zowel in Afghanistan zelf als daarbuiten.

Het Afghaanse meisje op de foto behoort niet tot de geëvacueerde kinderen.