Op zoek naar alternatieven voor schoolsluiting

12 januari 2021

Vanavond zat heel Nederland weer klaar voor de persconferentie van het kabinet. De vorige keer werd er door premie Rutte een nieuwe lockdown aangekondigd, wat als gevolg had dat alle scholen in Nederland werden gesloten. Helaas wordt de lockdown verlengd tot 9 februari, worden reizen naar het buitenland tot en met maart afgeraden en wordt het OMT gevraagd om een spoedadvies rondom de avondklok.

Rutte goed

Ontwikkelingsrisico’s bij kinderen en jongeren

Helaas betekent de verlenging van de lockdown dat de scholen voorlopig dicht blijven. UNICEF maakt zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. Er worden maatregelen genomen om de coronacrisis te bestrijden, maar ondertussen groeien de zorgen over kinderen en jongeren steeds meer. Nu de scholen gesloten zijn, verergert dat de situatie. Kinderen lopen risico’s wat hun ontwikkeling aangaat.

UNICEF begrijpt dat er maatregelen moeten worden genomen vanwege het virus en de daarbij horende risico’s. Maar wij vragen het kabinet en het OMT om ook nog eens goed te kijken naar de risico’s die de ontwikkeling van kinderen en jongeren bedreigen.

Op zoek naar alternatieven

Het sluiten van scholen is een beslissing met enorm grote gevolgen. UNICEF vindt dat er gekeken moet worden naar alternatieve oplossingen. De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven.

Wanneer er afwegingen worden gemaakt waarbij het gaat om kinderen en jongeren, is het belangrijk dat zij betrokken worden bij deze beslissingen. Laat hen meedenken en meepraten. Daarnaast moet het onderwijs worden gesteund om breed en creatief te kunnen kijken naar alternatieven.