Hulp blijft nodig voor kinderen in Syrië

2 juni 2019

Weer zijn er heftige bombardementen in Syrië. De afgelopen weken werden in de provincie Idlib ziekenhuizen en scholen beschoten waarbij vele burgerslachtoffers zijn gevallen, waaronder ook 134 kinderen.

De kliniek en ambulance van Kafr Nubl in puin na de beschietingen begin mei 2019.

De kliniek en ambulance van Kafr Nubl in puin na de beschietingen begin mei 2019.

De kliniek en ambulance van Kafr Nubl in puin na de beschietingen begin mei 2019.

Scholen en ziekenhuizen verwoest

Sinds april 2019 wordt er intensief gevochten in de provincies Idlib en Hama. In de regio wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Tenminste 270.000 mensen, waaronder 125.000 kinderen, zijn op de vlucht gejaagd richting de Turkse grens en wonen in nu in de open lucht, in kapotte gebouwen of in tenten. Bijna 30 ziekenhuizen zijn gebombardeerd waardoor veel medische operaties zijn stilgelegd en gewonden beperkt hulp kunnen krijgen. Bovendien zijn er tientallen scholen verwoest. Ongeveer 43.000 kinderen kunnen niet meer school en examens zijn uitgesteld.

Als gevolg van het toegenomen geweld lopen tienduizenden kinderen ernstig risico te overlijden of gewond te raken. Veel gezinnen zijn weer uit hun huizen verdreven, terwijl anderen niet in staat zijn om naar veiliger gebieden te verhuizen, ingesloten door de gevechten.

De provincie Idlib in het noordwesten is het laatste bolwerk van de Syrische rebellen die tegen Assad strijden. De afgelopen maanden is het gebied vaak doelwit geweest van zware luchtaanvallen door het Syrische regeringsleger en de Russische luchtmacht.

Wat doet UNICEF voor Syrische kinderen?

UNICEF helpt om kinderen en hun families in Syrië en buurlanden te beschermen en zorgt voor gezondheidszorg, voeding, water en onderwijs. Daarnaast bieden we psychosociale steun om kinderen te helpen bij het verwerken van hun ervaringen en om hen te leren omgaan met het conflict. Ook zorgen we voor veilige speelplekken en wordt er voorlichting gegeven over mijnen.

school in a box

School in a box, ontworpen voor 40 leerlingen

School in a box, ontworpen voor 40 leerlingen

Onderwijs

Om te voorkomen dat een hele generatie verloren gaat zet UNICEF sterk in op onderwijs. Na acht jaar oorlog zijn veel scholen verwoest of beschadigd, docenten zijn gevlucht of om het leven gekomen en ouders kunnen niet meer voor onderwijs betalen. Meer dan 2 miljoen kinderen in Syrië gaan hierdoor niet naar school. Zij hebben echter recht op onderwijs en de meesten van hen hebben de afgelopen jaren een flinke achterstand opgelopen. Daarom heeft UNICEF een groot onderwijsprogramma opgezet. Er worden onder andere tijdelijke leerplekken opgezet, soms in tenten of zelfs grotten. In noodsituaties zorgen we voor een “School in a Box” met lesmaterialen, waarmee 40 kinderen binnen 72 uur toch onderwijs kunnen krijgen. Voor kinderen in afgelegen of belegerde gebieden zijn alternatieve onderwijsmogelijkheden (zoals zelfstudie via radio, tv of  internet) ontwikkeld.

Kinderen in een tentje van dekens

Kinderen op de vlucht wonen in een zelfgemaakte tent van dekens

Kinderen op de vlucht wonen in een zelfgemaakte tent van dekens

In de kampen

UNICEF werkt ook in de vluchtelingenkampen, met name op gebied van zorg, voeding en water en onderwijs. Er worden gezondheidschecks gedaan, kleding- en voedselpakketten uitgedeeld en er wordt gezorgd voor schoon drinkwater. Hulp blijft dringend nodig, in het bijzonder in de kampen in het noordoosten van Syrië, waar veel mensen naar toe zijn gevlucht na de gevechten in en rond de Syrische plaats Baghouz eerder dit jaar. 

In het Al-Hol-kamp, dat enorm overbelast is (meer dan 75.000 mensen terwijl het aanvankelijk gepland voor 40.000 mensen) is het grootste deel van de bevolking vrouwen en kinderen. Bij aankomst krijgt iedereen een medische check en basisspullen. Toch zijn de omstandigheden voor kinderen erbarmelijk. Er is een te kort aan van alles en er zijn onderling veel spanningen. Bovendien hebben mensen onderweg naar of in het kamp veel heftige dingen meegemaakt .Veel kinderen zijn ondervoed en ziek en zijn angstig.