UNICEF Nederland maakt zich zorgen over impact asielwetten
Vorige week heeft de Tweede Kamer ingestemd met twee asielwetten die grote gevolgen hebben voor kinderen die in Nederland bescherming zoeken. Hoewel de maatregelen bedoeld zijn om het aantal asielaanvragen te beperken, raken ze direct aan fundamentele kinderrechten. UNICEF Nederland maakt zich ernstige zorgen over de impact van deze wetten op de toekomst van kinderen.

Tweestatusstelsel
Een van de maatregelen is de invoering van het zogenoemde tweestatusstelsel. Dit maakt het recht op gezinshereniging – een van de meest fundamentele rechten van kinderen op de vlucht – afhankelijk van hun asielstatus. Vooral pleegkinderen worden hierdoor hard geraakt: zij worden uitgesloten van nareis. Het gaat om kinderen van wie de ouders zijn overleden of vastzitten, en die daarom zijn opgenomen in het gezin van een familielid. Zij zijn volledig afhankelijk van hun pleegouder(s). In de afgelopen drie jaar zijn er in Nederland elk jaar maar 37 nareisaanvragen goedgekeurd. Deze maatregel helpt dus nauwelijks om de instroom te beperken, terwijl de gevolgen voor deze kinderen juist heel groot zijn.
Ook op andere vlakken wordt er te weinig rekening gehouden met de belangen van kinderen. Door het tweestatusstelsel komt er extra druk op de asielopvang. De procedures worden ingewikkelder en de uitvoeringsinstanties raken verder overbelast. Daardoor moeten kinderen nog langer in opvanglocaties verblijven, terwijl die vaak geen veilige of stabiele omgeving bieden waarin zij zich goed kunnen ontwikkelen. Bovendien blijven kinderen langer in onzekerheid over hun toekomst. Die onzekerheid wordt groter doordat verblijfsvergunningen korter geldig zijn en de mogelijkheid op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd is vervallen. Juist die onzekerheid heeft een negatief effect op de psychosociale ontwikkeling van kinderen.
Gebrek aan bescherming
Ook aan gewortelde kinderen bieden de asielwetten geen bescherming. Kinderen die al langere tijd in Nederland wonen, hier naar school gaan en onderdeel zijn van de samenleving ontvangen onder deze wetgeving geen enkele bescherming.
“Dit is niet de manier om toekomstbestendig asielbeleid vorm te geven,” zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Kinderrechten zijn niet meegewogen in deze wetgeving en hun belangen zijn volledig genegeerd. Wij maken ons ernstig zorgen over de toekomst van gevluchte kinderen in Nederland.”