Vlaggen

Uitwisselingsprogramma over kindvriendelijke, leefbare buurten

Hoe zorg je als lokaal bestuur voor kindvriendelijke, leefbare buurten waarin kinderen fysiek en mentaal gezond kunnen opgroeien?

Child Friendly Cities Nederland en het Vlaamse Netwerk Kindvriendelijk organiseren hierover het uitwisselingsprogramma CoNeCtYVe - voor kindvriendelijke, leefbare buurten.

Programma

Door middel van werkbezoeken, presentaties en workshops krijgen ambtenaren en hun (lokale) partners inspiratie en handvatten om concrete stappen te kunnen zetten voor kindvriendelijke, leefbare buurten.

programma

Uitwisseling Nederland

Van 18 tot 20 september 2023 was de uitwisseling in Nederland. Tijdens de 3 dagen kwamen verschillende voorbeelden uit Apeldoorn en omgeving aan de orde. Bekijk ook de video over Apeldoorn voor een impressie van de groene, duurzame schoolpleinen en het gesprek met de Jongerenraad. 

Dag 1: Groene en gezonde stad

Hoe houd je een bebouwde binnenstad leefbaar, zeker als het klimaat verandert en er steeds meer behoefte is aan groen en water? Een rondleiding door de Klimaatstraat liet zien hoe Apeldoorn daar een antwoord op probeert te vinden.  

Ook investeert Apeldoorn in gezonde buurten. Gezonde wijken vragen om samenwerking en investeringen. De gemeente werkt samen met JOGG, Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie aan buurten die uitnodigen tot bewegen, spelen, ontmoeten en een gezonde levensstijl. 

Dag 2: Participatie en groene schoolpleinen met een buurtfunctie

Om te zorgen voor een kindvriendelijke publieke ruimte, is het belangrijk dat kinderen en jongeren vroeg in het proces en blijvend worden betrokken. Of het nu gaat om het inrichten van een nieuwbouwwijk, zoals in Utrecht, of een inclusieve speeltuin zoals het Ettegerpark in Zutphen. 

  • Het model van Lundy biedt handvatten voor betekenisvolle participatie of zie de flyer betekenisvolle participatie voor gemeenten van CFCI; 
  • Participatie betekent ook dat kinderen met een beperking volwaardig mee kunnen doen en dat gemeenten zich inspannen om te horen wat zij nodig hebben, zoals Huseyin vertelde aan het Jeugdjournaal.  
  • En participatie brengt mee dat kinderen en jongeren zelf een initiatief kunnen indienen, zoals via Initiatievenfonds in Utrecht.  

Gesprekken met de Jongerenraad van Apeldoorn over inclusieve publieke ruimte leverden mooie resultaten op. Van creatieve ideeën tot een lijst met belangrijke randvoorwaarden waar elke gemeente mee aan de slag kan en de toezegging van Apeldoorn om met de jongeren verder in gesprek te gaan bij gebiedsontwikkeling.  

Om te zorgen voor wijken waarin kinderen samen kunnen spelen en jong en oud elkaar ontmoeten, zet de gemeente in Apeldoorn in op verduurzaming en vergroening van de schoolpleinen. Deze zijn ook na schooltijd openbaar toegankelijk. Zo worden schoolpleinen een groene speel- en ontmoetingsplaats voor de buurt en dat komt de leefbaarheid ten goede. 

Bekijk ook de video hieronder

Dag 3: Inclusief samenleven

In Varsselder werd zichtbaar hoe multifunctionele en intergenerationele plekken zorgen voor leefbaarheid, zeker in een dorp in een krimpregio. Faciliteiten worden optimaal benut en jong en oud ontmoet elkaar gemakkelijk in 't Dorpshuus. Zie ook deze video waarin de aanpak wordt uitgelegd of de video over Varsselder door de ogen van gezinnen. 

Het Ettegerpark in Zutphen is zo ontworpen dat die toegankelijk is en speelplezier brengt voor iedereen, met een fysieke of verstandelijke beperking of niet. Bij de ontwikkeling van het speelpark zijn kinderen en gezinnen vroeg en doorlopend betrokken. Leer in een tweetal video’s meer over de totstandkoming van het park en hoe de sjeesbaan werd getest.  

Zie de video over Apeldoorn voor een impressie van de groene, duurzame schoolpleinen en het gesprek met de Jongerenraad.

Uitwisseling Vlaanderen

Van 15 tot 17 mei 2023 was de uitwisseling in Vlaanderen. Tijdens de 3 dagen kwamen verschillende voorbeelden uit Turnhout en Beringen aan de orde. Bekijk de video en lees meer bij de toelichting per dag. 

Meer over de sprekers Hilde Wierda-Boer en Shana Sabbe

Hilde Wierda-Boer heeft een achtergrond in de pedagogische wetenschappen en werkt als senior onderzoeker en docent bij de Academie Mens en Maatschappij van HAN University of Applied Sciences in Nijmegen. Ze noemt zichzelf ook wel ruimte(n)maker voor de jeugd. “Als pedagoog heb ik altijd interesse gehad in de ‘gewone’ opvoeding en de impact van omgeving op opvoeden en opgroeien. Dat zie ik als een vertrekpunt om te bouwen aan een kansrijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wie mij kent weet dat ik het als een persoonlijke missie zie om zowel in onderzoek als in onderwijs meer aandacht te genereren voor het perspectief van kinderen en jongeren. In mijn ogen is dit een voorwaarde om aan te kunnen sluiten bij hun behoeften en zo kansen te creëren. Bovendien is het meenemen van hun perspectief essentieel voor het duurzaam aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.”

Shana Sabbe is sinds 2020 verbonden aan HOGENT (voluit Hogeschool Gent) als lector binnen de Opleiding Sociaal werk en als onderzoekster binnen het onderzoekscentrum eCO-CITY. Een rode draad doorheen haar onderzoek en onderwijs is het vraagstuk naar sociale rechtvaardigheid bij kinderen en jongeren. Haar interesses liggen bij thema's zoals participatie en burgerschap, politiserend werken, toegankelijkheid van aanbod en kind- en jeugdvriendelijkheid. Binnen één van haar engagementen is ze actief in het Europees gefinancierd onderzoeksproject Platform C, dat onderzoek opzet naar manieren om de structurele beleidsparticipatie van kinderen en jongeren mogelijk te maken.

Vlaanderen dag 1: Turnhout, Mobiliteit

Wouter Verhaert en Caroline van den Eynde, beiden verbonden aan de stad Turnhout, gaven een presentatie hoe Turnhout inzet op mobiliteit en kindvriendelijke publieke ruimten. Lees hierover meer in een artikel van het Magazine Kind & Samenleving. De deelnemers konden de resultaten van dit beleid bezichtigen tijdens een wandeling of fietstocht door de stad. Dit deden ze aan de hand van de werkwijze van de Jonge Wegweters: een toolbox om jongeren te betrekken bij het mobiliteitsbeleid van een gemeente.

Vlaanderen dag 2: Beringen, Ecosystemisch Werken (incl. de video)

Bekijk de video met een impressie van het bezoek aan de Lutgartsite in Beringen; een oude school die een nieuwe buurtfunctie kreeg. Creatievelingen, ondernemers en jongeren vinden er een plek en kunnen van elkaar leren dankzij dit leerecosysteem. Er is onder andere een Overkophuis, waar jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht kunnen voor leuke activiteiten, met vragen of voor hulp en waar ze makkelijk in contact komen met de andere partners op de site.

Vlaanderen dag 3: Turnhout, Inclusief Samenleven

In verschillende presentaties is stil gestaan bij gelijke kansen en hoe je samen met kinderen en jongeren de behoeften van een wijk in kaart kan brengen. Lore Cuypers, verbonden aan de Howest, gaf in dit verband een presentatie over tienermeisjes in de publieke ruimte; Lien Vanlangenaeker stond stil bij Brede Scholen in Vlaanderen; vanuit Saamo kwam een presentatie over een buurtonderzoek.

Kick-off, maart 2023

  • Beluister de inspirerende bijdragen van de Keynote speakers Hilde Wierda Boer, verbonden aan de HAN University of Applied Sciences, over ‘de pedagogische kracht van (openbare) ruimte’ en Shana Sabbe, verbonden aan de Hogeschool GENT, over ‘Het recht op de stad: een sociaal-pedagogisch vraagstuk’
  • Lees ook de blog van Hilde Wierda-Boer

Meer over de uitwisseling

Kernbegrippen in het uitwisselingsprogramma zijn verbinden, bewegen, inclusie en participatie. We zoeken actief naar het samenspel tussen beleid, praktijk en onderzoek. Door middel van werkbezoeken, presentaties en workshops krijgen ambtenaren en hun (lokale) partners inspiratie en handvatten om concrete stappen te kunnen zetten voor kindvriendelijke, leefbare buurten. Aan bod komen initiatieven die gericht zijn op de leefbaarheid van een buurt of wijk voor kinderen en jongeren. De uitwisseling in Vlaanderen zal in de regio van Turnhout plaatsvinden en de uitwisseling in Nederland in de Apeldoorn en omgeving.

Deze uitwisseling komt tot stand in samenwerking met stad Gent, gemeente Apeldoorn, Hogeschool GENT, HAN University of Applied Sciences, Ruimte voor de Jeugd, Bataljong, Jint, Nederlands Comité UNICEF, het Vlaamse Departement CJM en het Nederlandse Ministerie van VWS en wordt gesubsidieerd door Erasmus+.

Voor vragen of opmerkingen kan vanuit Nederland contact worden opgenomen via childfriendlycities@unicef.nl en vanuit Vlaanderen via info@netwerkjeugdvriendelijk.be .

Banner organisaties