Weerbare scholen als motor van een groene toekomst in Bolivia

Bolivia

Bolivia staat op de tweede plek van landen in Zuid-Amerika die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Droogte en overstromingen komen steeds vaker voor en hebben een enorm effect op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Met dit project wil UNICEF de impact van klimaatverandering op kinderen verkleinen door scholen in Bolivia om te vormen tot ‘Groene Scholen’. Ofwel: scholen die weerbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering en zelf bijdragen aan een oplossing voor dit probleem. 

Meisje voor school in Bolivia.
26.000

26.000

inwoners van Bolivia zullen jaarlijks in armoede terechtkomen als gevolg van klimaatverandering

2,1 miljoen

2,1 miljoen

kinderen wonen in overstromingsgevoelige gebieden

600.000

600.000

kinderen wonen in droogtegevoelige regio’s

Waarom hulp nodig is

Bolivia is extreem kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Droogte en overstromingen komen steeds vaker voor. Tegelijkertijd staat Bolivia op de tweede plek van landen in Zuid-Amerika die het minst goed voorbereid zijn op die gevolgen. Hierdoor is de impact enorm groot. Met name voor kinderen. 

Zo lopen kinderen een groter risico op ondervoeding, omdat droogte steevast leidt tot verstoringen in de voedselproductie en het levensonderhoud van ouders. Ook brengt extreem weer onderwijsmogelijkheden van kinderen in de knel. Omdat scholen vaak niet klimaatbestendig zijn, laten overstromingen onderwijsfaciliteiten vaak voor lange tijd onbruikbaar achter. Kinderen krijgen hierdoor soms weken geen les. 

Kinderen worden hard geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. Hulp is nodig om de impact op kinderen te verkleinen. 

Wat doet UNICEF

Met het Groene Scholen project wil UNICEF tien scholen in kwetsbare regio’s in Bolivia omvormen tot klimaatbestendige en duurzame plekken waar wordt nagedacht over klimaatverandering. UNICEF wil de impact van klimaatverandering op kinderen verkleinen en de stem van kinderen laten horen. Want kinderen dragen de minste verantwoordelijkheid voor het probleem, maar zullen de zwaarste last moeten dragen. 

Wij willen dit doel bereiken door er allereerst voor te zorgen dat de schoolgebouwen groene en weerbare plekken worden met onder andere zonnepanelen op de daken. Binnen de schoolmuren willen we dat kinderen leren over klimaatverandering en dat zij gestimuleerd worden om zelf na te denken over oplossingen. Door middel van biologische moestuinen willen we kinderen laten zien hoe je milieubewust lokale groentes kunt verbouwen. Want groene kennis en vaardigheden zijn cruciaal voor hun toekomst en de toekomst van ons allemaal. 

Nina 17-jarige klimaatactiviste

Op de foto staat Nina, 17 jaar oud en klimaatactiviste.

‘Op jonge leeftijd leerde ik over het belang van de natuur en het doet mij pijn dat deze natuur wordt bedreigd. Door ons.’‘Ik besloot er wat tegen te gaan doen’, vertelt Nina. ‘Ik hoorde over de internationale milieubeweging ‘Fridays for Future” en besloot in 2019 deze beweging ook in Bolivia op te zetten. We moeten ons gezamenlijk organiseren. Wij als jongeren hebben de capaciteit en kracht om onze autoriteiten duidelijk te maken dat ze het klimaatprobleem nu moeten bestrijden.’

Doelstellingen - looptijd tot 2023

  • 10 scholen verduurzamen en klimaatbestendiger maken door deze scholen onder andere te voorzien van zonnepanelen, zon-aangedreven watertanks en internet. Ook wordt het schoolpersoneel getraind in hoe zij goed om kunnen gaan met klimaatrisico’s. 
  • 1200 kinderen en jongeren vaardigheden leren waarmee zij kunnen bijdragen aan oplossingen tegen het klimaatprobleem. Zo leren leerlingen bijvoorbeeld duurzame landbouwvaardigheden en hoe je succesvol kunt lobbyen. 
  • 160 leraren trainen zodat zij les kunnen geven over klimaatveranderingen. Om zo de kennis en het bewustzijn van leraren en kinderen over klimaatverandering en de te nemen acties te vergroten.
  • Tijdens de projectperiode wil UNICEF in totaal 3000 kinderen bereiken en zo de impact van de gevolgen van klimaatverandering op hen verkleinen. 

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu