Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Plastic Bricks

Ivoorkust

Het plasticrecycling programma Plastic Bricks biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust.

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!

26
miljoen

inwoners in Ivoorkust

13
miljoen

kinderen in Ivoorkust

1,6
miljoen

kinderen in Ivoorkust gaan niet naar school

Plastic Bricks

Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Dagelijks komt ruim 288.000 kilo plastic uit hoofdstad Abidjan terecht op stortplaatsen in de armere gemeenschappen. Slechts 5 procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door jongeren en vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Met Plastic Bricks zorgt UNICEF dat het plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.

Wat doet UNICEF

Wij trainen moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Zo creëren we een schonere leefomgeving voor kinderen en zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen. 

Charlene Kouame, een 27-jarige moeder, verkoopt haar verzamelde plastic aan de nieuwe recyclingfabriek in Youpougon, net buiten de hoofdstad Abidjan. Charlene is heel blij dat ze nu een betrouwbare klant heeft dankzij de bouw van de nieuwe fabriek. “Ik begon met het verzamelen van plastic om de omgeving van mijn eigen gemeenschap schoon te maken. Er lag overal plastic. Daarna werd het mijn baan. Nu we een eerlijke prijs kunnen vragen, geeft dat financiële zekerheid voor mijn gezin. Ik droom ervan om een zakenvrouw te worden, dat ik plastic afval ga inkopen van andere verzamelaars.”

Gestelde doelen 2019 

  • De toegang tot onderwijs vergroten in Ivoorkust door klaslokalen te bouwen voor 660 kinderen met behulp van gerecyclede plastic bouwstenen.
  • 62 ton plastic afval recyclen tegen een eerlijke prijs voor vrouwen.

4 resultaten die we tot nu toe bereikt hebben

  • De toegang tot onderwijs is vergroot omdat er 42 klaslokalen zijn gebouwd.
  • 2100 kinderen kunnen naar school door de bouw van 42 klaslokalen.
  • 1 recyclingfabriek gebouwd in de hoofdstad Abidjan.
  • 225 ton plastic afval gerecycled met de inzet van vrouwen.