Plastic Bricks
IvoorkustHet plasticrecycling programma Plastic Bricks biedt hoop voor de toekomst van kinderen, jongeren en vrouwen in Ivoorkust.

Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!
© UNICEF/Ivoorkust/F.DeJongh
Het meisje op de foto straalt van geluk. Ze is blij dat ze weer naar school kan gaan!
© UNICEF/Ivoorkust/F.DeJongh
inwoners in Ivoorkust
kinderen in Ivoorkust
kinderen in Ivoorkust gaan niet naar school
Plastic Bricks
Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Dagelijks komt ruim 288.000 kilo plastic uit hoofdstad Yamoussoukro terecht op stortplaatsen in de armere gemeenschappen. Slechts 5 procent van het plastic wordt verkocht voor recycling, vooral door jongeren en vrouwen. Helaas levert dit hen veel te weinig op. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school. Met Plastic Bricks zorgt UNICEF dat het plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen.
Wat doet UNICEF
Wij trainen moeders en jongeren in het verzamelen, veilig opslaan en verwerken van plastic afval. Ook krijgen zij een training in ondernemerschap, zodat zij hun eigen bedrijven kunnen opzetten. Bij onze recycling fabriek kopen wij het plastic afval direct bij de vrouwen voor een eerlijke prijs. De fabriek verwerkt het plastic afval tot bouwstenen, die worden gebruikt voor de bouw van nieuwe klaslokalen. Zo creëren we een schonere leefomgeving voor kinderen en zorgen we ervoor dat kinderen naar school kunnen.
© UNICEF/Ivoorkust/F.DeJongh
Charlene Kouame, een 27-jarige moeder, verkoopt haar verzamelde plastic aan de nieuwe recyclingfabriek in Youpougon, net buiten de hoofdstad Yamoussoukro. Charlene is heel blij dat ze nu een betrouwbare klant heeft dankzij de bouw van de nieuwe fabriek. “Ik begon met het verzamelen van plastic om de omgeving van mijn eigen gemeenschap schoon te maken. Er lag overal plastic. Daarna werd het mijn baan. Nu we een eerlijke prijs kunnen vragen, geeft dat financiële zekerheid voor mijn gezin. Ik droom ervan om een zakenvrouw te worden, dat ik plastic afval ga inkopen van andere verzamelaars.”
Gestelde doelen 2020
- 80 ton plastic afval recyclen met behulp van jonge vrouwen.
- 150 jonge vrouwen trainen in afvalrecycling en ondernemerschap.
- 133 klaslokalen bouwen met gerecyclede plastic bouwstenen.
- 6.000 extra kinderen toegang geven tot onderwijs.
4 resultaten die we tot nu toe bereikt hebben
- 295 ton plastic afval gerecycled.
- 33 jonge vrouwen getraind in afvalrecycling en ondernemerschap.
- 56 klaslokalen gebouwd met gerecyclede plastic bouwstenen.
- 2.800 kinderen kunnen naar school.