Klimaatslimme dorpen

Madagaskar

UNICEF Madagaskar heeft als doel gesteld om 20 kwetsbare dorpen klimaatslim te maken door deze dorpen toegang te geven tot watersystemen, ecologische toiletten, duurzame elektriciteit, en internet.

klimaatslimme-dorpen.jpg

Kinderen in Madagaskar genieten van schoon drinkwater.

Kinderen in Madagaskar genieten van schoon drinkwater.

28 miljoen

28 miljoen

inwoners in Madagaskar

14 miljoen

14 miljoen

van hen zijn kinderen

Klimaatimpact

Klimaatimpact

Madagaskar staat in de top van hardst getroffen landen door klimaatverandering

Klimaatslimme dorpen

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. 78% van de bevolking leeft in armoede, 42% van de kinderen onder de 5 jaar is ondervoed, en de toegang tot schoon water is zeer beperkt. Daarbij staat Madagaskar in de top van landen die het hardst worden geraakt door klimaatverandering. In het zuiden heerst steeds vaker extreme droogte, waardoor toch al kwetsbare oogsten mislukken en de voedselzekerheid nog verder afneemt.

Kinderen worden extra hard geraakt door deze situatie. Niet alleen hier en nu – door honger, ziekte en armoede – maar ook op de langere termijn – door een slechte gezondheid, achterstanden in de ontwikkeling en een bedreigde leefomgeving. Terwijl er juist een sterke generatie kinderen nodig is om een duurzamere en betere toekomst op te bouwen.

Wat doet UNICEF

UNICEF wil met het innovatieve project ‘Klimaatslimme dorpen’ de impact van de gevolgen van klimaatverandering op kinderen verkleinen door 20 kwetsbare dorpen in het zuiden van Madagaskar weerbaarder en duurzamer te maken. UNICEF en partners willen dit doen door de dorpen te voorzien van:

  1. Ieder dorp krijgt toegang tot schoon water. We leggen waterpompen en -reservoirs, pijpleidingen, irrigatiesystemen en/of zuiveringsinstallaties aan, en trainen lokale ondernemers om deze te onderhouden. Het water kan gebruikt worden door gezinnen, scholen en gezondheidscentra, en boeren zetten het in voor irrigatie, zodat de landbouw minder kwetsbaar is voor droogte.
  2. Ieder dorp krijgt eco-toiletten. Die werken zonder water en het afval wordt gecomposteerd tot landbouwbemesting. Ook hier heeft iedereen baat bij: de toegang tot sanitair helpt om de verspreiding van ziektes te voorkomen – daardoor blijven kinderen en hun families gezonder. Lokale boeren kunnen dankzij compostbemesting betere opbrengsten realiseren.
  3. Duurzame voorzieningen voor (zonne)elektriciteit en internet. Beide zijn nodig voor lokaal watermanagement In de tweede plaats biedt elektriciteit en internet ontwikkelingskansen – een betere bedrijfsvoering voor boeren en lokale ondernemers, beter onderwijs op scholen, en betere zorg in gezondheidscentra.
  4. Het is belangrijk dat volwassenen maar ook kinderen zich bewust worden van het probleem én de oplossing. Kennis over klimaatverandering en -adaptie zorgt immers voor draagvlak voor dit project. Uiteindelijk zal een nieuwe generatie weerbare kinderen opgroeien, die weten hoe ze hun leefomgeving duurzamer kunnen inrichten.
Klimaatslim watersysteem in Madagaskar

'Multiple-Use-Water' (MUS)-systemen

In het dorp Ehavo is een 'Multiple-Use-Water' (MUS)-systeem aangelegd, die onder meer water levert aan een groentetuin in het dorp. De groentetuin wordt verzorgd door een lokale vrouwenvereniging. Het watersysteem was oorspronkelijk ontworpen voor de 500 bewoners van Ehavo – maar het systeem had zo’n succes, dat het bewoners van naburige dorpen heeft aangetrokken die hier nu ook water inkopen. Dit draagt bij aan het stimuleren van de lokale economie.    

Naast dat het watersysteem water levert voor irrigatie, zoals op de foto te zien is, wordt het opgepompte water ook geleid naar de scholen in het dorp. Hierdoor hebben kinderen daar nu schoon drinkwater en kunnen zij hun handen wassen. Zo lopen zij minder risico om ziek te worden.

Doelstellingen

  1. Om Malagassiërs - waarvan duizenden kinderen - beter bestand te maken tegen de impact van droogte, maken we tegen 2025, 20 dorpen in het droge zuiden ‘klimaatslim’. De dorpen krijgen toegang tot duurzame elektriciteit, watervoorzieningen (voor huishoudelijk en agrarisch gebruik), internet en ecologische toiletten. Daarnaast wil UNICEF de kennis over klimaatverandering, waaronder de kennis van kinderen, vergroten.
  2. Om de duurzaamheid van het project te waarborgen, en tegelijkertijd de lokale economie te stimuleren, zullen we ondernemerschap rondom de nieuwe voorzieningen bevorderen. We doen dit onder andere door inwoners te trainen in het opzetten van kleine bedrijven en door te ondersteunen met startkapitaal.
  3. Zo’n 50.000 mensen, waarvan 25.000 kinderen, bereiken en zo bijdragen aan een weerbaardere, groene en gezondere leefomgeving.
  4. UNICEF Nederland heeft het doel gesteld om in ieder geval 2 van de 20 dorpen te kunnen bereiken met klimaatslimme interventies.

Resultaten sinds augustus 2023 

  1. Van de 20 dorpen die UNICEF binnen deze pilot wil bereiken, zijn er tot nu toe 10 geselecteerd. Daarnaast is er een uitgebreid en grondig selectieproces geweest voor de overige dorpen die onderdeel kunnen worden van het project.   
  2. In vijf dorpen zijn de installatiewerkzaamheden van de klimaatslimme infrastructuur, zoals zonnepanelen en watersystemen, bijna afgerond.  
  3. UNICEF heeft verdere stappen gezet in het stimuleren van ondernemerschap. Zo hebben we onder meer trainingen gegeven in de productie van ecologisch houtskool.   
  4. In zes dorpen (Ankaranabo-Nord, Terabovo, Ehavo, Manakoliva, Besakoa en Ambatosola Centre) zijn diverse bewustwordingscampagnes georganiseerd op het gebied van waterbesparing en financiële educatie.  
Portret Volandrinandraza

Toegang tot schoon water 

Volandinandraza (13) woont in het dorp Ehavo in het zuiden van Madagaskar. UNICEF heeft daar samen met het regionale bestuur een watersysteem geïnstalleerd bij de openbare basisschool.

Dankzij waterpompen op zonne-energie heeft het hele dorp nu toegang tot schoon water en sanitair. Achttien zonnepanelen drijven het pompsysteem aan, met een totaal vermogen van 2,25 kilowatt. Bijna 500 mensen hebben zo elke dag toegang tot schoon water.

Veelgestelde vragen

Lees hier het antwoord op veelgestelde vragen over het project Klimaatslimme dorpen in Madagaskar.

UNICEF is er voor ieder kind, altijd en overal. Jij ook?

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil

Doneer nu