AZEM: ondernemers voor de toekomst

Jordanië

Voor de vele jongeren in Jordanië is een baan vinden moeilijk. De vaardigheden die ze op school hebben geleerd sluiten slecht aan op de arbeidsmarkt. Vrouwen lopen tegen extra obstakels aan. Ondernemerschap biedt voor deze jongeren een uitkomst. UNICEF ondersteunt hen om met de juiste vaardigheden en middelen een bedrijf te kunnen opstarten. Zo bouwen ze aan hun eigen toekomst en die van hun land. 

meisje met taart
63%

63%

van de bevolking is onder de 30 jaar

Bijna 50%

Bijna 50%

van de jongeren (16-25) is werkloos

14,4%

14,4%

van de arbeidsparticipatie is van vrouwen

Waarom hulp nodig is 

Voor veel jonge Jordaniërs is het lastig om een baan te vinden. Van de jongeren (16-25 jaar) gaat 31% van de mannen en 41% van de vrouwen niet naar school, werk, of een opleiding. Het duurt gemiddeld tot vijf jaar om een baan te vinden.  

De werkloosheid is hoog, en de vaardigheden die jongeren op school hebben geleerd sluiten niet goed aan op de arbeidsmarkt. Vrouwen hebben het nog lastiger: door sociale normen en genderstereotypes, huishoudelijke taken die gedaan moeten worden, zorg voor kinderen, en slechte openbaar vervoernetwerken is hun kans op een baan nog kleiner.  

Juist voor vrouwen biedt ondernemerschap een uitkomst, maar zonder de juiste vaardigheden en met beperkte toegang tot (financiële) middelen, is het opzetten van een bedrijf lastig. 

meisje met taart

Wat doet UNICEF 

Met het AZEM programma ondersteunt UNICEF jongeren bij hun ondernemerschap. In het selectieproces worden jongeren en lokale organisaties gekozen, waarbij gelet wordt op de potentie van het voorgestelde project en de toegevoegde waarde in de lokale gemeenschap.  

Deelnemers krijgen daarna training om de juiste vaardigheden voor het ondernemerschap aan te leren zoals marktonderzoek, innovatie, en financieel management. Ook krijgen ze technische trainingen die relevant zijn voor de sector waar ze een onderneming in willen starten. Naast deze trainingen krijgen ze steun om hun idee van de grond te krijgen door zowel hulp bij het registreren van hun bedrijf als materialen en apparaten. Om ze nog verder op gang te helpen krijgen de ondernemers in spé drie maanden lang een mentor en krijgen ze toegang tot verschillende netwerken. 

Gedurende het hele traject is er speciale aandacht voor de uitdagingen waar vrouwen tegen aan lopen, om zo juist jonge vrouwen te stimuleren aan het project deel te nemen. 

Ayah Otair heeft haar eigen winkel geopend.

AZEM staat voor vastberadenheid, en dat kenmerkt de 25-jarige Ayah Otair. Door haar gezondheidssituatie kon ze haar studie niet afronden en geen baan vinden. Toen ze eens een kopie van een document nodig had moest ze ver reizen omdat in haar regio die diensten niet aanwezig waren. Nu heeft ze zelf een winkel geopend waar geprint en gekopieerd kan worden en verkoopt ze kantoorartikelen. Zo zorgt ze niet alleen voor een stabiel inkomen voor zichzelf, maar draagt ze ook bij aan de lokale economie. 

Doelstellingen – looptijd tot maart 2024

  • 20 jongeren (tussen de 17-24 jaar) en 7 lokale organisaties worden ondersteund met trainingen over onder andere ondernemerschap en technische vaardigheden om een eigen bedrijf te starten. 
  • Deze jongeren en organisaties krijgen ook materiele steun zoals apparaten die ze nodig hebben om een bedrijf te kunnen opstarten. 
  • 14 jongeren krijgen een baan bij de 7 ondersteunde lokale organisaties.   
  • Van de in totaal 34 jongeren die deelnemen aan het programma is minstens 60% vrouw, en heeft minstens 5% een handicap.