Ramz9289

Kinderen op de vlucht

UNICEF wil dat kinderen op de vlucht gewoon kind kunnen zijn. Of ze nou op de vlucht zijn in hun eigen land, de regio of in Europa: overal hebben ze recht op bescherming en op basisvoorzieningen als onderwijs en schoon water. Daar maakt UNICEF zich hard voor.  

Dat kinderen moeten vluchten is al erg genoeg, maar ze krijgen onderweg ook nog eens te maken met gevaren als geweld, uitbuiting en mishandeling. Wij willen dat er in Europa veilige en legale vluchtroutes komen en dat in het Nederlandse asielbeleid het belang van het kind altijd op nummer één staat. UNICEF helpt kinderen op de vlucht, zodat ze de zorg krijgen die ze verdienen, waar ze ook zijn.  

Dat doen we door het inrichten van veilige plekken voor kinderen op de vluchtroutes. Door onderwijs te regelen en psychosociale hulp voor kinderen op de vlucht. Door ze te helpen met schoon drinkwater en betere sanitaire voorzieningen. Door in Nederland te lobbyen voor de rechten van vluchtelingkinderen en voor betere opvang, met minder vaak verhuizen, zodat de kinderen tot rust kunnen komen. Samen met andere organisaties hebben we het programma TeamUp opgezet, dat activiteiten organiseert voor kinderen in asielzoekerscentra en opvangkampen. En met iedere overheid bespreken we onze eisen voor kinderen op de vlucht:  

  1. Bescherm gevluchte kinderen tegen geweld en uitbuiting. 
  2. Zorg voor onderwijs, een dokter en mentale zorg bij trauma’s. 
  3. Garandeer snelle en rechtvaardige asielprocedures. 
  4. Houd gezinnen bij elkaar. 
  5. Zet geen kinderen uit als dat onveilig is. 
  6. Sluit gevluchte kinderen niet op. 

Onze droom is dat kinderen op de vlucht, waar ze ook zijn, gewoon kind kunnen zijn. Want daar hebben ze recht op. We doen alles wat in ons vermogen ligt om deze droom waar te maken. 

#Artikel 22: Recht op bescherming voor kinderen op de vlucht

Lees hier meer over kinderen op de vlucht