Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderarbeid

Wereldwijd zijn 152 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar betrokken bij kinderarbeid. Deze vorm van uitbuiting is schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Het berooft hen bovendien van hun kindertijd en hun recht op scholing.

Een jong meisje heeft op een vuilnisbelt in Bagdad plastic en blik verzameld om te verkopen. 

Een jong meisje heeft op een vuilnisbelt in Bagdad plastic en blik verzameld om te verkopen. 

Een jong meisje heeft op een vuilnisbelt in Bagdad plastic en blik verzameld om te verkopen. 

Niet al het werk dat kinderen doen is kinderarbeid. Zo lang het werk niet gevaarlijk is en kinderen genoeg tijd hebben om te spelen en te leren, kan werken een positieve impact hebben op de ontwikkeling van een kind (denk bijvoorbeeld aan het helpen van ouders met taken in en om het huis, bijbaantjes en vakantiewerk).

Wat vindt UNICEF?

Kinderarbeid is een mensenrechtenschending. Het weerhoudt kinderen van hun recht op onderwijs, stelt ze bloot aan uitbuiting en houdt de armoedecirkel in stand.

Wat doet UNICEF?

UNICEF bestrijdt kinderarbeid onder andere door het financieel ondersteunen van arme families, het aanbieden van toegankelijk en kwalitatief goed basisonderwijs, voorlichtingscampagnes, het beïnvloeden van overheidsbeleid en door te praten met werkgevers over alternatieven voor de inzet van kinderen.

Daarnaast steunt UNICEF bedrijven in het maatschappelijk verantwoord ondernemen waarbij zij gevraagd worden kinderarbeid niet alleen in hun eigen productie aan te pakken, maar ook in die van hun leveranciers.

Gerelateerd aan dit onderwerp