De buurt waar je als kind opgroeit is heel belangrijk voor je sociale, mentale en fysieke welzijn. Je speelt er, ontmoet vrienden, leert er fietsen en je voelt je er thuis. Allemaal zaken die te maken hebben met het kinderrechtenverdrag. Hoe die publieke ruimte is ingericht is dus een belangrijk thema binnen Child Friendly Cities.
Als je als lokaal bestuur wil zorgen voor jeugdvriendelijke leefbare buurten, dan zijn onder andere de volgende drie zaken belangrijk:
In de inspiratiebundel en video worden praktische voorbeelden uitgelicht. Dit biedt handvatten aan lokaal bestuur, samenwerkingspartners en nationale overheden om samen grote en kleine stappen te zetten. Kijk ook op onze pagina over jeugdparticipatie en het manifest van de Jongerenraad Apeldoorn over inclusieve buitenruimte (pdf)
Apeldoorn: over schoolpleinen met een buurtfunctie en de jongerenraad die meepraat over inclusieve buitenruimten
de Lutgartsite in Beringen; een oude school die een nieuwe buurtfunctie kreeg. Creatievelingen, ondernemers en jongeren vinden er een plek en kunnen van elkaar leren dankzij dit leerecosysteem.
Child Friendly Cities Nederland en het Vlaamse Netwerk Kindvriendelijk organiseerden in 2023-2024 het uitwisselingsprogramma waarbij de volgende drie thema's aan bod zijn gekomen. Deze uitwisseling kwam tot stand in samenwerking met stad Gent, gemeente Apeldoorn, Hogeschool GENT, HAN University of Applied Sciences, Ruimte voor de Jeugd, Bataljong, Jint, Nederlands Comité UNICEF, het Vlaamse Departement CJM en het Nederlandse Ministerie van VWS en werd gesubsidieerd door Erasmus+. Vanuit Nederland en Vlaanderen deden verschillende andere gemeenten en samenwerkingspartners mee.