Mazelengevallen in Europa blijven stijgen, miljoenen kinderen lopen risico

28 mei 2024

Het aantal mazelengevallen in Europa blijft stijgen, waarschuwen UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Meer dan de helft van degenen die in 2023 mazelen kregen, werd in het ziekenhuis opgenomen.

Jongen wordt gevaccineerd tegen mazelen

De 6-jarige Mykyta ontvangt zijn vaccinatie, waarmee hij onder andere beschermd is tegen mazelen.

De 6-jarige Mykyta ontvangt zijn vaccinatie, waarmee hij onder andere beschermd is tegen mazelen.

Cijfers

Volgens de meest recente gegevens zijn er in de eerste drie maanden van 2024 officieel 56.634 mazelengevallen en vier doden gemeld in 45 van de 53 landen in de WHO Europese Regio. In heel 2023 werden 61.070 gevallen en 13 doden gerapporteerd door 41 landen. Binnenkort zal het totaal aantal gevallen van mazelen de hoge cijfers van 2023 overtreffen, waarschuwen de WHO en UNICEF vandaag.

Te lage vaccinatiegraad

"De stijging van het aantal mazelengevallen is een duidelijk teken van een te lage vaccinatiegraad. Dat moeten we heel serieus nemen," benadrukt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. "We moeten nu handelen om de gezondheid en het welzijn van kinderen te waarborgen door ervoor te zorgen dat iedereen de nodige vaccins krijgt. Alleen dan kunnen we voorkomen dat deze gevaarlijke ziekte zich verder verspreidt en nog meer levens bedreigt." 

Bijna de helft van de gemelde gevallen in 2023 deed zich voor bij kinderen onder de vijf jaar. Onder de kinderen jonger dan vijf jaar die in 2023 mazelen kregen, had meer dan driekwart geen enkele mazelenvaccinatie ontvangen. Ongeveer 99 procent van deze kinderen had niet de vereiste twee doses van het mazelenvaccin gekregen.

Verwoestend effect op gezondheid kinderen

Mazelen hebben een verwoestend effect op de gezondheid van kinderen, waarbij jonge kinderen het meeste risico lopen op ernstige complicaties. Ook worden kinderen door de langdurige verzwakking van het immuunsysteem kwetsbaarder voor andere infectieziekten.

Mazelengevallen nemen wereldwijd toe. In 2023 waren er wereldwijd meer dan 300.000 mazelengevallen. De tot nu toe gerapporteerde aantallen voor 2024 geven aan dat het totaal voor het jaar dat van 2023 zal evenaren of overtreffen.

Dalend vertrouwen in vaccins

Uit een eerder rapport van UNICEF werd duidelijk dat in Nederland een sterke daling van het vertrouwen in vaccins te zien is. Voornamelijk mensen onder de 35 jaar en vrouwen hebben minder vertrouwen in vaccins voor kinderen dan voor de pandemie. Het verminderde vertrouwen in vaccins komt vooral door desinformatie, afnemend vertrouwen in expertise en politieke polarisatie.

Eén van de meest besmettelijke ziekten ter wereld

Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten ter wereld en verspreidt zich wanneer een besmette persoon ademt, hoest of niest. Het virus blijft tot 2 uur actief en besmettelijk in de lucht of op besmette oppervlakken. Iedereen die niet immuun is, kan besmet raken. Een opvallende uitslag is het meest zichtbare symptoom, terwijl complicaties onder meer blindheid, encefalitis, ernstige diarree en gerelateerde uitdroging, oorinfecties en longontsteking kunnen omvatten.